Blogs

Ga je thuiswerken? Zo pak je het aan

0

In de laatste jaren wordt thuiswerken steeds populairder. Vier op de tien mensen werkt namelijk weleens thuis en er wordt verwacht dat de hoeveelheid alleen maar toeneemt. In sommige bedrijven stimuleren werkgevers dat hun personeel thuiswerkt. Is dat bij jou ook het geval? Hoe pak je dit dan aan? We geven je tips om zo goed en comfortabel mogelijk thuis te werken.

Concentratie

Een van de nadelen van thuiswerken is dat je snel afgeleid kan zijn. Er is geen sociale controle. Hierdoor is het makkelijker om even op het internet te surfen of om spelletjes te spelen. Probeer dit te beperken tot de pauzes. Er is namelijk niets mis met een beetje ontspanning in de pauze. Speel nu zelf legaal live casino in de pauze en ga er tijdens werkuren vol tegen aan. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat thuiswerken verandert in vrije tijd. 

Om een betere concentratie te krijgen kun je gebruikmaken van de pomodoro techniek. Dit houdt in dat je 25 minuten lang geconcentreerd werkt en vervolgens vijf minuten pauze neemt. Vervolgens ga je weer 25 minuten werken. Dit kun je vier keer herhalen, daarna wordt aangeraden om een pauze van 30 minuten te nemen. Om de 25 minuten echt vol te houden kun je een wekker zetten, dan hoef je niet steeds je concentratie te onderbreken door op de klok te kijken. Natuurlijk kun je de 25 minuten ook langer maken als je dit te kort vindt.

Ergonomisch werken

Met ergonomisch werken wordt bedoeld dat omstandigheden afgestemd zijn zodat je zo optimaal mogelijk kan werken. Denk hierbij aan een verstelbaar bureau en een comfortabele stoel. Als je veel met computers werkt kan een speciaal toetsenbord en een speciale muis helpen bij het voorkomen van klachten. Ook thuis moet de werkgever namelijk zorgen voor een goede en veilige werkomgeving. Heb je deze zaken niet? Ga dan in overleg met je werkgever voor een vergoeding. 

Thuiswerken moet mogelijk zijn

Als een bedrijf werkt met online werkplekken, is het goed mogelijk om thuis te werken. Voor sommige beroepen of functies is het natuurlijk niet mogelijk om thuis te werken. Denk maar eens aan verpleging, administratie met fysieke documenten of wanneer je klanten moet ontvangen. Ook vindt niet iedereen het leuk om thuis te werken, je mist namelijk veel contact met je collega's. Probeer daar een goed evenwicht in te vinden.

Andere tips voor thuiswerken

Is je laptop niet snel genoeg meer om makkelijk thuis te werken, probeer dan eens een pc cleaner te gebruiken. Maak een vaste werkplek in je huis, zodat je vrije tijd en werktijd kunt scheiden. Voor je mentale gezondheid is het fijn om een vaste routine aan te houden. Ook al werk je thuis, sta toch op tijd op en houdt bepaalde tijden aan voor pauzes.

De toepassingen van akoestische scheidingswanden: van open kantoren tot thuiskantoren

Vorig article

We moeten meer bewegen: maar wat zijn de populairste sporten in Nederland?

Volgend artikel

Is dit ook iets voor jou?

More in Blogs