Tech nieuws

Wat zijn deepfake video’s en hoe kun je ze herkennen?

0

Heb jij er al weleens van gehoord? Deep fake video’s. Dit zijn video’s die heel echt lijken, maar die het niet zijn. Dit lijkt onschuldig, maar dat is het niet. Zo zijn er pornografische deep fake video’s gemaakt van bekende mensen. Dit is niet alleen schadelijke voor het imago van de slachtoffers, het is ook gevaarlijk. Het wordt namelijk ook ingezet voor het verspreiden van nepnieuws en hoaxen. Hoor jij de alarmbellen al afgaan? In deze blog vertellen we jou hoe je deze nepvideo’s kunt herkennen.

Allereerst is het goed om uit te leggen wat deep fake is. Het is namelijk een verzamelnaam voor software waarmee mensen (nep)video’s produceren. Deze video’s lijken zo echt dat het naast niet van echt te onderscheiden is. Door het gebruik van deze software laten de makers mensen dingen doen of zeggen die zij in werkelijkheid nooit hebben gedaan of gezegd. Er is natuurlijk ook allerlei andere videosoftware op de markt, zoals van Movavi, waar je andere nieuwe dingen mee kunt doen die minder controversieel zijn.

Wat zijn de risico’s hiervan?

Nieuws, of nieuwsitems zijn gemaakt om te geloven. De media kunnen vertrouwen, is heel belangrijk. Maar als mensen video’s maken, dat verspreiden als zijnde nieuws, dan kunnen we niet meer vertrouwen op onze ogen. Zo kunnen bepaalde reportages van wereldleiders, acteurs of andere bekende mensen heel echt lijken met een bepaalde nieuwswaarden, maar onderaan de streep gaat het wellicht om een deep fake video. Oftewel: nepnieuws.

Wil je deze video’s kunnen herkennen? Heel goed. Want het belangrijkste van nepnieuws is dat we het niet massaal aannemen voor de waarheid. Vraagtekens bij een bepaald item zetten en de nieuwswaarden checken is zeker vandaag de dag heel belangrijk.

Let op de volgende punten:

  • Visuele aanwijzingen, de mond maakt onnatuurlijke bewegingen, de ogen knipperen niet of de houding klopt niet.
  • Wat is de bron van de video? Het kan een bekende nieuwsbron zijn, maar onbekende afzenders zijn vaak niet te vertrouwen.
  • Google op het onderwerp. Zijn er, naast deze video, nog meer media die het onderwerp hebben opgepikt, of staat het bijvoorbeeld op nog meer websites?

Veel deep fake video’s worden op social media gedeeld. Gelukkig werken ook deze platformen eraan om een oplossing te vinden voor dit probleem.

Jaarwisseling nadert: 5 redenen om nog snel van zorgverzekering te wisselen

Vorig article

Lean Management: wat is dat + Tips

Volgend artikel

Is dit ook iets voor jou?

More in Tech nieuws