GadgetsTech nieuws

Telefoonabonnementen versus sim-only: voor en nadelen

0

Als je een nieuw mobiel abonnement af gaat sluiten, of je huidige gaat verlengen, dan heb je te maken met twee kampen. De ene groep wil je overtuigen dat je echt een sim-only moet nemen, terwijl de andere je het liefst de nieuwste telefoon bij je abonnement laat nemen. Om je een goede keuze te laten maken, zetten wij de voor- en nadelen van telefoonabonnementen versus sim-only voor je op een rij.

Wat zijn de verschillen tussen een telefoonabonnement en een sim-only?

Het verschil tussen deze twee is eigenlijk vrij gemakkelijk: bij een sim-only neem je alleen een mobiel abonnement, en bij een telefoonabonnement koop je hier ook een telefoon bij welke je (deels) maandelijks betaalt.

Er is dus een verschil in prijs tussen sim-only en telefoonabonnementen, ook al neem je hetzelfde pakket (MB’s, belminuten etc). Dit komt omdat je bij een telefoonabonnement ook betaalt voor je toestel, naast de MB’s en belminuten.

Voordelen van een telefoonabonnement versus een sim-only

Bij een sim-only neem je dus alleen een mobiel abonnement af, terwijl je bij een telefoonabonnement ook een nieuwe telefoon kiest. Dat is dan ook een groot voordeel van een telefoonabonnement: je hebt een nieuwe telefoon waar je voorlopig weer mee vooruit kunt.

Vooral als je toe bent aan een nieuw toestel, omdat je oude aan vervanging toe is, omdat deze kapot is of omdat je simpelweg graag een nieuw model wil, is dit dus een goede keuze. Doordat je het aankoopbedrag (deels) opneemt in je abonnement, hoef je het hoge bedrag niet (helemaal) in één keer te betalen. Er zijn ook telefoonfabrikanten die extra lange garantie geven als je je toestel met een abonnement hebt aangeschaft.

Aan de andere kant: als je geen nieuw toestel nodig hebt, of deze in ieder geval nog niet wil vervangen, dan is een sim-only voordeliger omdat je maandbedrag (veel) lager is.

Bovendien kun je, als je kiest voor een sim-only, ook uit meer providers kiezen. Er zijn namelijk aanbieders die alleen sim-only abonnementen aanbieden, en omdat zij alleen dit doen, vaak nog goedkoper zijn. Je hebt dus ook meer keuze. Daarnaast kun je altijd een nieuw, los toestel kopen, zonder dat dit invloed heeft op je abonnement. En tenslotte, een sim-only abonnement is flexibeler, vaak kun je deze ook in een maandelijks opzegbare variant krijgen.

Nadelen van telefoonabonnement versus sim-only

Laten we beginnen met het grootste nadeel van een sim-only: stel dat je onverwacht toch een nieuw toestel moet kopen, dan moet je deze in één keer betalen.

Een telefoonabonnement heeft drie grote nadelen:

  • het maandbedrag is vaak (veel) hoger. Kies je een eenjarig abonnement, dan loopt het maandbedrag helemaal snel op.
  • stel dat je toestel gedurende de looptijd van je abonnement kapot gaat (buiten garantie, dus als je hem bijvoorbeeld laat vallen), dan nog moet je hem gedurende de looptijd van het contract blijven betalen. En dat terwijl je hem dan niet meer (optimaal) kunt gebruiken, en dat kan erg zuur voelen.
  • een abonnement waarbij je je toestel per maand betaalt, wordt gezien als een lening. Dit kan nadelig zijn bij bijvoorbeeld de aanvraag van een hypotheek.

Het grootste misverstand over telefoonabonnementen is trouwens dat je meer betaalt voor het toestel. Tegenwoordig moet de provider transparant zijn over welke maandelijkse kosten voor het toestel zijn, en als je dat terug rekent betaal je meestal niet meer dan bij losse aanschaf. Dus daar hoef je het niet voor te doen, of laten!

 

Hoeveel populairder was Netflix ten tijde van Corona?

Vorig article

Winkels om in de gaten te houden met Black Friday dit jaar

Volgend artikel

Is dit ook iets voor jou?

More in Gadgets