Tech nieuws

Reedcontacten: dit wil je erover weten 

0

Als wij zeggen reedcontracten, dan gaat er misschien bij jou niet direct een lampje branden. En dat terwijl je misschien wel vaker ermee te maken krijgt dan je door hebt. Denk bijvoorbeeld aan aandrijfsystemen. In deze blog vertellen we jou alles wat we weten over reedcontacten. Lees je mee?

Reedcontacten worden ook wel eens magnetische contacten genoemd. En wie denkt dat deze pas kort verkrijgbaar zijn, heeft het goed mis. Je kan deze namelijk al sinds de jaren 30 van de vorige eeuw vinden in de technische wereld. Uiteraard is het model door de jaren heen flink gemoderniseerd. Maar toch is het dus al een heel oud onderdeel. 

Tip! Ben je op zoek naar een specifiek reedcontract? Kijk dan eens op de volgende link: https://www.tme.eu/nl/katalog/reedcontacten_100478/

Waaruit bestaat een reedcontact? 

Je wilt misschien weten waar een reedcontact, of een magnetisch contact precies uit bestaat. Allereerst zijn er twee contacten, en omdat het gaat om een magnetisch contact kun je je voorstellen dat deze ferromagnetisch zijn. Vaak vind je deze ferromagnetische onderdelen in een glazen behuizing. Doordat er kabels uit steken kun je de reedschakelaar vaak direct plaatsen. Dit doe je bijvoorbeeld in het elektrische circuit van een alarminstallatie. 

Hoe werkt een reedcontact?

Doordat er gewerkt wordt met magnetische velden creëren de kabels een eigen magnetisch gebied. Eigenlijk ontstaat er dan een kleine kortsluiting. Door deze kortsluiting gaat de elektrische stroom lopen. Vaak is alleen een reedschakelaar niet voldoende en heb je nog een actuator nodig, zodat het écht gaat werken. Doordat een reedcontact een flink hoge schakelfrequentie heeft wordt het vaak gebruikt voor het schakelen van stuurstromen. 

Eigenlijk elk huis-tuin-en-keuken apparaat heeft stroom nodig, vaak worden deze aan geslingerd door stuurstroom en aansluitkabels. Denk bijvoorbeeld aan zowel de groene als de gele aardedraad. Je gebruikt ze dus vaker dan je denkt. 

Waar vind je een reedcontact? 

Allereerst is het goed om te vertellen dat je een reedcontract gemakkelijk via het internet kan bestellen. Dan worden de reedcontacten gewoon bij je thuisbezorgd. Maar in het dagelijkse leven maak je meer gebruik van een reedschakelaar dan je in eerste instantie door hebt. Denk bijvoorbeeld aan elektrische systemen, zoals die van een alarm of van de roltrap.  Ook worden schakelaars vaak op printplaatjes gemonteerd zodat de werking uitgebreid kan worden. 

Reedcontact aansluiten?

Als je aan de slag gaat met een reedcontact en het aansluiten ervan dan is het goed om even op een paar punten te letten. Allereerst is het belangrijk dat de contacten van een reedcontact elkaar kunnen aantrekken. Er moet dus een noordpool zijn en een zuidpool. Het is dan belangrijk dat je een magneet eerst in de lengterichting van de schakelaar houdt. Dus door de zuidpool van de richting van de schakelaar te houden. Op het internet vind je ook veel schema’s en video’s die je kunnen helpen om een reedschakelaar te bevestigen. 

Of neem anders een kijkje bij deze video. Dan leer je nog meer over reedcontacten.

Voor- en nadelen van crypto

Vorig article

Op zoek naar optimaal comfort binnenshuis? Deze tips helpen je op weg!

Volgend artikel

Is dit ook iets voor jou?

More in Tech nieuws