GeldHandig

Leasen als ZZP’er

0

Wanneer je start als ondernemer komen er veel kostenposten en de daarbij horende administratie op je af. Denk aan het afdragen van btw, inkomstenbelasting en urenregistratie. Heb je een onderneming waarvoor je veel op pad moet, dan kan het zijn dat leaseauto een goede toevoeging is aan je bedrijf. Maar in sommige gevallen kan het toch slimmer zijn om privé te leasen, ook al gebruik je de auto zakelijk. Lees hier de verschillen.

Kilometerprijs aftrekken

Ga je privé leasen, hoef je geen onderscheid te maken tussen zakelijk en privégebruik. Je kunt wat kosten aftrekken door negentien cent per kilometer als kosten op te voeren bij de belasting, zodat je een kleiner winstbedrag overhoudt en dus ook minder belasting betaalt. Het leasecontract is wel voor je eigen rekening. Een groot voordeel van private leasen is dat je niet te maken hebt met bijtelling, wat bij een zakelijke leaseauto wel het geval is.

BTW versus bijtelling

Als je een auto zakelijk leaset, kun je hier voordelen uithalen. Zo mag je btw aftrekken en kosten die je maakt voor de auto, ook als kosten opvoeren bij de belasting, waardoor je uiteindelijk minder belasting betaalt. Hier tegenover staat dat je met bijtelling te maken krijgt, wanneer je de auto ook privé gebruikt en meer dan 500 kilometer per jaar met je zakelijke leaseauto rijdt. Je dient dus de privéritten bij te houden. De extra privé kilometers worden als inkomsten gezien en hier betaal je dan ook belasting over.

Occasion lease

Heb je je keuze gemaakt en ga je een leasecontract afsluiten, heb je ook nog de keuze tussen een nieuwe leaseauto of het leasen van een occasion. Je zou misschien denken dat een nieuwe leaseauto je de meeste voordelen oplevert, maar juist occasions kunnen je een gunstig maandbedrag en contract opleveren. Daarnaast lopen leasecontracten van occasions korter: een fijne bijkomstigheid als je ZZP’er bent en nog niet in de verre toekomst kunt kijken wat je financiële situatie betreft.

De keuze voor een leaseauto

Occasions leasen kan in alle vormen en maten, denk onder andere aan een volkswagen occasion lease of een Opel occasion lease. Een bijkomend voordeel van een occasion lease is dat de auto snel klaar is. Waar je bij nieuwe auto’s soms een hele tijd moet wachten tot-ie klaar is, staat een occasion al in zo’n 10 dagen voor je klaar.

De beste gaming apparatuur

Vorig article

De toepassingen van akoestische scheidingswanden: van open kantoren tot thuiskantoren

Volgend artikel

Is dit ook iets voor jou?

More in Geld