Binnen de corporate wereld zijn er steeds meer trends te ontdekken die vervolgens opgepikt worden door leidinggevenden, om deze uiteindelijk te implementeren in hun bedrijfscultuur. Nu is er weer iets nieuws in de bedrijfswereld wat heel erg populair is: Lean Management. Mocht je er nog nooit van gehoord hebben, dan leggen wij je in dit artikel uit wat het precies inhoudt, en hoe je het gemakkelijk zelf ook toepast in een organisatie.
Lean management
Lean is van origine een managementsfilosofie die erop gericht is om onnodige zaken (die niet per se een toegevoegde waarde hebben) uit te sluiten, om vervolgens alleen essentiële en positief toevoegende dingen over te houden. Het klinkt wat abstract, maar we beloven je dat het allemaal duidelijk zal worden. Een goede uitvoering van “Lean Thinking” richt zich op het optimaliseren van de kwaliteit van een dienst of product, op een manier waarop de kosten zo laag mogelijk gehouden worden. Dat klinkt goed, toch?
Het autobedrijf Toyota
Het begrip Lean is ooit de wereld in gebracht door de oprichter van het bekende autobedrijf Toyota (Sakichi Toyoda) samen met zijn zoon en een bekende ingenieur. Doordat Sakichi Toyoda zijn kosten van Toyota wist te terug te brengen zonder de kwaliteit van zijn producten te verminderen, werd zijn bedrijf heel succesvol. Andere bedrijven zagen dit ook en begonnen Toyoda’s techniek van Lean management-toepassingen over te nemen. Lean is vandaag de dag een algemeen managementsprincipe die klantgerichtheid verbetert en kosten vermindert.
Lean Management zelf toepassen
Om Lean Management zelf op een positieve manier te kunnen toepassen is er grondige training en professionele begeleiding nodig. Daarnaast is het ook belangrijk jezelf goed in te lezen in het onderwerp zodat je weet waar je het over hebt. Er zijn ook veel wetenschappelijke artikelen geschreven over Lean Management.
De nulmeting
Kennismaken met Lean Management kun je op een mooie manier doen: door een nulmeting uit te overen. Door middel van foto’s, checklists en faalkostenanalyses kunnen operators acht verschillende wastes herkennen in hun werkomgeving. Zowel productief- als administratief. Door middel van deze nulmeting kun je zien wat de belangrijke punten zijn om als bedrijf mee aan de slag te gaan. Zodat je uiteindelijk, na de gevolgde trainingen, de handvaten hebt om met deze problemen aan de slag te gaan.