InternetTech nieuws

Kun je muziek downloaden van YouTube?

0

Kun je je nog herinneren hoe je vroeger uren bezig was om van alles te downloaden? Films, games en muziek. Uren kon je er zoet mee zijn. Vandaag de dag zijn we vooral bezig met het stream van muziek. Bijvoorbeeld via betaalde programma’s, zoals Spotify, Google Play Music en Amazon Music. En je kunt ook video’s bekijken van muziek op bijvoorbeeld YouTube. Nu horen wij steeds vaker de vraag: kun je muziek downloaden van YouTube? We vertellen jou alles in deze blog over het online luisteren en eventueel downloaden van muziek.

Pottenkijkers en illegaal downloaden

In 2014 is het downloaden van internet illegaal geworden. Niet alleen in Nederland maar wereldwijd. Je kunt nog steeds muziek downloaden, maar dat maakt het niet legaal. Het downloaden is illegaal geworden om een aantal redenen. Allereerst is om de consument te beschermen. Downloaden van het internet kan ervoor zorgen dat je allemaal dingen op je computer haalt die je daar niet wilt hebben. Bijvoorbeeld virussen die ervoor zorgen dat jouw computer wordt bevuild. Een bevuilde computer is ook een onveilige computer. Bijvoorbeeld omdat je daar je bankzaken op doet. Je wilt niet dat iemand aan de andere kant van de wereld met de verkeerde intenties mee kijkt terwijl jij jouw pincode intypt.

Maar het illegaal maken van downloaden is ook ter bescherming van de entertainment wereld. Filmmakers, acteurs, muziekproducenten, performers en zangers. Ze worden allemaal betaald voor wat ze maken en doen. En daar wordt een eerlijke prijs voor gevraagd. Bijvoorbeeld omdat ze een optreden geven of omdat ze hun cd’s verkopen. Eerder was het natuurlijk zo dat we cd’s kochten van bands of zangers die we goed vonden. Maar toen kwam het internet en konden we te pas en on te pas gaan downloaden. Gratis opeisen van films en muziek is niet een voedingsbodem voor de entertainment wereld. En dus werd downloaden illegaal.

Muziek downloaden via YouTube

Je kunt vandaag de dag via YouTube muziek downloaden. Maar houd daarbij dus rekening met het feit dat het niet legaal is. Je kunt het namelijk via een converter omzetten naar een mp3-bestand. Wat je dan eindelijk doet is de video scheiden van de muziek. Hierdoor hou je alleen een bestand over met mp3. Zonder de beelden. In principe kun je hiervoor dus een boete krijgen. Want het blijft online stelen. Steeds meer video’s worden ook beschermd op YouTube waardoor je niet elke video door een converter kunt halen.

De converters kun je online vinden op het internet en zijn daardoor net zo legaal als het downloaden van muziek. Ook is het zo dat je niet al deze applicaties kunt vertrouwen. Het zou zomaar kunnen zijn dat ook deze websites jouw informatie willen hebben. En daar dus alles voor doen omdat te krijgen.

Streamen is het nieuwe downloaden

Voor iets dat legaal is, kun je beboet worden. Dat geldt ook voor het illegaal downloaden van muziek. Maar toch is gebleken dat het daadwerkelijk uitdelen van boetes nog niet zo’n vaart loopt. Dus download je wat muziek voor jezelf en gebruik je het niet voor video’s die je online gaat plaatsen. Dan zal je daar geen problemen mee krijgen.

Maar ben je gek op een artiest? Houd je van films kijken? En vind je het belangrijk dat artiesten en filmakers mooie dingen blijven maken? Steun ze dan door niet illegaal muziek te luisteren. De afgelopen jaren zijn er zelfs heel veel streamprogramma’s ontstaan. Hier betaal je maandelijks een relatief klein bedrag. En kun je onbeperkt muziek luisteren of films bekijken. Zo krijgen artiesten een inkomsten en kunnen ze mooie dingen blijven maken.

Dit zijn de bekendste streamingsprogramma’s van dit moment:

  1. Spotify

Deze muziekstreamingsdienst ken je waarschijnlijk al wel. Hier vind je een uitgebreide muziekcollectie en je krijgt ook nog eens heel veel aanbevelingen. Zodat je misschien ook nog wel nieuwe muziek leert kennen. Je kunt het luisteren op heel veel apparaten, zoals op je telefoon (Android en iOS) maar ook via een Chromecast of op je laptop.

Het is gratis te gebruiken. Maar als je 9,99 betaald per maand dan krijg je de reclamevrije versie en kun je ook zelf muzieklijsten maken. Zo kun je ook muziek offline luisteren doordat je het download. Maar dan volledig legaal!

  1. YouTube Premium

We hadden het net over downloaden via YouTube. Met een YouTube Premium-account is dat overbodig. Voor 17,99 euro kun je namelijk onbeperkt toegang krijgen tot YouTube Music. Hier kun je muziek downloaden, videoclips bekijken en zelfs hele concerten. Het is daarnaast ook advertentie vrij en je kunt een account met maar liefst 5 andere mensen delen. Ideaal!

  1. Apple Music

Ook Apple heeft natuurlijk een eigen muziekstreamingsdienst opgezet, namelijk Apple Music. Te beluisteren via iTunes. Je vindt hier ook heel veel videoclips en muziekdocumentaires. Ook maak je hier je eigen afspeellijsten en kun je het op heel veel verschillende plekken afspelen. Zoals je laptop, televisie en telefoon.

Extra leuk. Je kunt deze streamingsdienst 3 maanden gratis proberen. Kijken en uitproberen of het iets voor je is.

Ook films, video’s en documentaires streamen

Heb je straks de muziekstreamingsdiensten ontdekt? Er zijn nog veel meer streamingsdiensten die je kunt gebruiken. Zo kun je ook onbeperkt video’s en series kijken. Bijvoorbeeld Disney +, een kanaal waar je alle Disney-films kunt vinden en Disney-series. Amazon Prime Video biedt een platform voor heel veel series wereldwijd. Netflix, een heel bekend platform. Netflix maakt zelfs een eigen films en series die erg goed worden ontvangen. NPO Start is de plek voor Nederlandse films en het terugkijken van programma’s. Videoland by RTL is een plek waar je de programma’s van RTL terugvindt en nog meer films. Apple TV+  en Ziggo Movies & Series zijn nog wat onbekende platformen, maar ook hier kun je urenlang jezelf vermaken met films, video’s en series voor een vast bedrag per maand.

Onbekend bellen – hoe kun je dat doen?

Vorig article

Laatste geruchten over de iPhone SE2 van Apple

Volgend artikel

Is dit ook iets voor jou?

More in Internet