Blogs

Influencer-cultuur en drugs: De donkere kant van social media en hoe afkicken kan leiden tot meer authentieke online aanwezigheid

0

Social media is tegenwoordig een groot onderdeel van ons leven. Dagelijks spenderen we uren met het bekijken van foto’s, reels, video’s en posts op verschillende socialmediakanalen. Veel van deze online content wordt geproduceerd door influencers. In dit artikel duiken we dieper in de influencer-cultuur. Wat zijn influencers precies? En ben je gevoeliger voor de slimme strategieën die ze gebruiken als je kampt met een verslaving aan verdovende middelen zoals drugs?

Wat zijn influencers?

Influencers zijn personen die andere gebruikers op diverse socialmedia-accounts
beïnvloeden om een bepaald product te kopen. Ze hebben vaak veel volgers maar dit hoeft niet. Zo zijn er micro-influencers actief die binnen een bepaalde niche opereren en alsnog erg succesvol zijn. De meeste beïnvloeding vindt plaats door bekende personen. Daarnaast oefenen experts en bloggers een grote mate van invloed uit op hun volgers. In alle gevallen geldt dat ze veel invloed uitoefenen op de mening en het (koop)gedrag van volgers.

De donkere kant van social media

Op social media ziet alles er vaak perfect uit. De meeste content is echter flink bewerkt en opgepoetst om gebreken weg te werken. Als je niet lekker in je vel zit, omdat je bijvoorbeeld last hebt van een verslaving, kan social media je een naar gevoel geven. Influencers presenteren zich over het algemeen als vrolijke mensen die positief in het leven staan. Daarnaast weten ze hun verhaal meestal met veel empathie te vertellen waardoor ze het volledig lijken te begrijpen als je je niet zo super voelt. Wil je meer op ze lijken, dan zijn de producten die ze je aanbieden dé oplossing voor jouw probleem. Dat hier een heel verdienmodel achter zit is lastig te doorgronden. En dat is nu precies de bedoeling.

De negatieve effecten van drugs

Als je met een drugsverslaving kampt, is je lichaam erg gevoelig voor triggers. Kleine dingetjes kunnen er al voor zorgen dat je last krijgt van cravings waardoor je ‘trek’ krijgt in drugs. Vanuit de wetenschap is bekend dat mensen die verslavingsgevoelig zijn, ook impulsiever zijn. Verslaving is een ziekte. Afkicken van drugs doe je niet zo even. Een verslaving gaat daarnaast gepaard met veel lichamelijke en mentale problemen. Je bent mogelijk in een isolement geraakt, voelt je onzeker en afkicken is moeilijk. In combinatie met je impulsiviteit ben je sneller geneigd producten te kopen die je worden aangeboden. Dit maakt je tot een makkelijk doelwit voor influencers die met hun verkooppraatjes inspelen op jouw onzekerheid en je verlangen om je weer goed in je vel te voelen.

Afkicken geeft je jouw zelfvertrouwen terug

Afkicken van drugs doe je niet makkelijk alleen. Schakel daarom professionele hulp in. Een afkicktraject kan jou de handvatten bieden om écht aan je verslaving te werken. Het geeft je inzicht in de manier waarop je reageert op triggers en welke gedachten en gevoelens er bij je loskomen. Al deze informatie is belangrijk, want weten hoe je in elkaar steekt geeft zelfvertrouwen. Zelfvertrouwen om aan de slag te gaan met je verslaving. Maar ook zelfvertrouwen om beïnvloeding op social media succesvol te weerstaan.

Stoppen met drugs is niet makkelijk, maar als ex-verslaafde sta je sterker in het leven. Dankzij deze innerlijke kracht krijgt social media minder grip op je en ben je geen doelwit meer voor influencers.

Beginnende ondernemer? Hier 4 tips om goed van start te gaan!

Vorig article

De beste gaming apparatuur

Volgend artikel

Is dit ook iets voor jou?

More in Blogs