BlogsHandig

Een overlijdensverzekering: waarom wel of niet afsluiten?

0

Het levenseinde is waarschijnlijk niet iets waar je graag over nadenkt, maar toch is dat wel goed om te doen. Hoewel we in het leven veel verschillende verzekeringen afsluiten, kiest nog niet iedereen voor een overlijdensverzekering. Je hebt er vast wel eens van gehoord, maar misschien schrikt het je af of vind je het simpelweg niet fijn om over na te denken. Wij leggen je uit wat het nu eigenlijk inhoudt. Zo kun je voor jezelf besluiten of je het wel of niet nodig hebt.

Wat houdt het in?

Een overlijdensrisicoverzekering wordt ook wel een overlijdensverzekering of ORV genoemd. Door een overlijdensverzekering af te sluiten, bespaar je je nabestaanden een hoop financiële risico’s. Bij het afsluiten van een overlijdensverzekering kies je een begunstigde; dit is de persoon die het verzekerde geldbedrag krijgt als je komt te overlijden binnen de verzekerde periode. Je kunt zelf kiezen voor welk bedrag en voor hoelang je verzekerd wilt zijn. De ene persoon is verzekerd voor 10 jaar, de ander kiest voor de maximale periode van 50 jaar. Het enige waar je in dit geval rekening mee moet houden, is dat de dag voor je 75e verjaardag de laatste dag is dat je verzekerd kunt zijn. Je kunt je verzekeren vanaf je 18e tot je 65e. De premie die je betaalt voor je ORV verschilt per persoon en hangt af van verschillende factoren.

Waarom zou ik er een afsluiten?

De meeste mensen kiezen voor een overlijdensverzekering omdat deze verzekering nabestaanden beschermt tegen financiële lasten. Bij je overlijden valt er waarschijnlijk een groot deel van de inkomsten weg binnen het gezin. Daarnaast komen er ook veel andere kosten kijken bij het overlijden van een gezinslid. Dit kan gaan om het betalen van de hypotheek of de uitvaartkosten, het aflossen van schulden of het stabiliseren van de financiële situatie van de nabestaanden.

Wat als ik geen verzekering afsluit?

Het kan zijn dat je het zelf niet nodig vindt om een overlijdensverzekering af te sluiten, om welke reden dan ook. Misschien hebben je nabestaanden aangegeven om te willen betalen voor je uitvaart, of heb je zelf een spaarpotje voor als je komt te overlijden. Indien je ervoor kiest om zelf te sparen voor je uitvaart, is het belangrijk om de inflatie in je achterhoofd te houden. Prijzen voor producten en diensten liggen elk jaar iets hoger en tegen de tijd van je overlijden kan het zijn dat de prijs voor een uitvaart veel hoger ligt dan nu het geval is. Op deze manier hoeven je nabestaanden ook geen geld te missen wat ze niet kunnen missen, en voorkom je financiële lasten. Of je kunt nu al een bedrag inleggen met een uitvaartdeposito. Hiermee betaal je je uitvaart vooruit. Het bedrag komt vrij na je overlijden, zodat de kosten van de uitvaart betaald kunnen worden.

Wat betekent een overlijdensverzekering voor mijn nabestaanden?

Met een ORV hoeven je nabestaanden zich geen zorgen te maken over financiële zaken omtrent je overlijden. Door een overlijdensverzekering af te sluiten zorg je er dus voor dat ze alle rust en ruimte hebben om te rouwen om het grote verlies.

Wil jij ook beleggen in Bitcoin?

Vorig article

Met weinig geld toch een nieuwe telefoon: 4 tips

Volgend artikel

Is dit ook iets voor jou?

More in Blogs