GeldInternetTech nieuws

Bitcoin volgt steeds meer de markt

0

Waar cryptomunten als Bitcoin vaak zijn beticht een opzichzelfstaande, virtuele economie te vormen, zie je nu steeds vaker dat de munten dezelfde lijn aanhouden als veel ‘echte’ munten. Hierdoor lijkt het erop dat de crypto-economie steeds reëler wordt.

Nu bedrijven op de beurs het zwaar te verduren hebben, zakte ook de waarde van cryptomunten ineen. Zodra de beurs echter een beetje begon aan te trekken, stegen ook de munten weer in waarde. Leg je de grafieken van de belangrijkste beurskoersen en cryptomunten naast elkaar, dan zie je veel gelijkenissen die vroeger minder voorkwamen.

Wat daarbij vooral een rol speelt is de waarde van de Amerikaanse dollar. Bitcoin en andere munten worden zeer vaak verhandeld met dollars en ook daarin geprijsd. Als de dollar onder druk staat komen ook cryptomunten onder druk te staan, zo blijkt. Lage olieprijzen zijn ook dubbel van invloed; zowel op de dollar als (by extension) op crypto.

Veel mensen hebben onlangs hun Bitcoins verkocht omdat ze behoefte aan liquiditeit hadden. Dit verklaart de extreme terugval die Bitcoin boekte in begin maart, toen veel handelaren uit onzekerheid hun Bitcoins van de hand deden.

Waar traders ook rekening mee houden is inflatie. Als overheden veel geld in de economie pompen zal ook de inflatiedruk toenemen. Aangezien Bitcoin en andere munten daar los van staan, zou dit een prijsverhogend effect moeten hebben, als je in ieder geval de meeste traders moet geloven. Dit is echter een middellange termijnkwestie en niemand weet echt in hoeverre dit de penibele economische situatie kan compenseren.

Er wordt ook steeds minder Bitcoin gemined. Sommige miners die tegen de marge van hun kunnen opereren, zijn niet in staat klappen op te vangen die een verslechterde economie met zich meebrengt. Er komen steeds meer berichten, vooral uit China, Rusland en Iran, dat het minen daar gestaakt wordt. Omdat er minder wordt gemined komen er ook minder nieuwe munten bij, wat weer tot deflatie zou kunnen leiden. Overigens zeggen veel miners dat ze de handel wel weer op willen pakken zodra de economie in stabieler vaarwater terechtkomt.

In Nederland wordt het aanschaffen van Bitcoin in ieder geval steeds gemakkelijker gemaakt, ondanks de wispelturige economische situatie. Zo kan je Bitcoin kopen met iDeal, met PayPal en via vele andere betalingsmethodes. Nu er in Nederland veel aandacht is voor de economie, worden ook cryptomunten steeds populairder.

Volgens de CEO van Coinbase is er ook een direct verband tussen economische crises en crypto. Hij verwijst daarbij naar de kredietcrisis van 2008, die de opkomst van Bitcoin en andere munten inleidde. Omdat mensen het vertrouwen in banken verloren, gingen ze op zoek naar een alternatief waarbij geen bank aan de pas kwam. Het idee was daarbij dat de crypto-economie los zou komen te staan van de ‘echte’ wereldeconomie, omdat er geen centraal overheidsbeleid of centrale bank bij zou komen kijken.

Recente ontwikkelingen tonen echter aan dat dit idee van een losstaande economische realiteit steeds minder plausibel wordt. Nu crypto steeds meer geïntegreerd raakt, lijkt het inderdaad ook de klappen te verduren die de reële economie incasseert. Of het nu een goede tijd is om in Bitcoin te investeren hangt dus steeds meer af van je kijk op de algehele economie.

Whatsapp tijdelijk uitzetten, contacten verbergen & meer WhatsApp trucs

Vorig article

Een webwinkel op een gratis platform of is betaalde hosting beter?

Volgend artikel

Is dit ook iets voor jou?

More in Geld