Net als vrijwel iedere andere Nederlander heb jij bij jouw bank ook een spaarrekening lopen. Op deze rekening zet je geld dat je niet direct nodig hebt. Hierdoor heb je wat geld aan de hand. Dit geld kun je bijvoorbeeld gebruiken om onverwachte uitgaven te doen. Een aantal jaar geleden kreeg je rente over jouw spaargeld. Tegenwoordig is dit ook nog zo, maar de spaarrente is de afgelopen jaren fors gedaald.
Bij sommige banken is zelfs sprake van een negatieve rente voor vermogende klanten. Daarom kiezen steeds meer mensen ervoor om hun geld te beleggen. Beleggen kan in het begin nogal spannend zijn, het is dan ook verstandig om je van te voren in te lezen. Om jou een handje te helpen, geven wij je graag een inkijkje in het geheim van succesvol beleggen.
Wat is beleggen?
Beleggen, je hebt er ongetwijfeld weleens over gehoord. Wanneer je het zelf nooit gedaan hebt, weet je waarschijnlijk niet precies wat het is. Bij beleggen gebruik je (een deel van) jouw vermogen om te investeren in bijvoorbeeld aandelen. De waarde van een belegging kan door de jaren heen stijgen, waardoor het voor jou lucratief kan zijn.
Een veelgemaakte fout bij beleggen is dat mensen een onrealistisch beeld hebben van beleggen, beleggen kan op lange termijn erg winstgevend zijn. Maar, het dient niet gezien te worden als een manier om “snel” geld te verdienden. Je doet er daarom goed aan om jouw belegging een aantal jaar te laten staan. Let tussentijds niet te veel op de koers van het product waarin jij belegd hebt. Omdat het verstandig is een belegging een paar jaar te laten staan, doe je er goed aan alleen geld te investeren dat jij voor deze periode kunt missen.
Verschillende soorten beleggingen
Wie begint met beleggen, ontdekt al snel genoeg dat er verschillende mogelijkheden zijn. Wij zetten de populairste soorten beleggingen hieronder op een rijtje.
– Aandelen: als je een aandeel koopt, ben je een klein beetje mede-eigenaar van het bedrijf. Gaat het goed met het bedrijf? Dan stijgt de waarde van een aandeel. Wanneer het slecht gaat, daalt de waarde van een aandeel.
– Obligaties: als je obligaties koopt, leen je geld aan de overheid. Over het uitgeleende bedrag ontvang je rente. Obligaties zijn aanzienlijk minder risicovol dan aandelen.
– Opties: als je opties koopt, koop je het recht voor de aan- of verkoop van een aandeel voor een vaste prijs. De waarde van opties stijgt en daalt doorgaans veel sneller dan die van aandelen. Dit maakt dat opties een risicovolle belegging zijn.
Beleggen uitbesteden
Heb je veel eigen vermogen en zou je hier graag iets mee willen doen? Overweeg dan te beleggen. Sommige mensen vinden dit (te) risicovol om dit zelf te doen. Ga dan eens in gesprek met een specialist, bijvoorbeeld een vermogensbeheerder bij een bank. Deze vermogensbeheer gaat aan de slag met jouw vermogen en belegt een deel hiervan.