Blogs

Heeft elke auto een OBD?

0
grey sport utility vehicle

OBD staat voor On Board Diagnostics. Met dit systeem, dat in iedere moderne auto zit, kunnen de gegevens van een auto uitgelezen worden. Zo kun je onder meer problemen opsporen en meldingen wegklikken als je hier niets mee hoeft. Het diagnose systeem is onmisbaar voor het uitlezen van de gegevens van jouw auto. Maar hoe weet je of jouw auto een OBD heeft?

Heb ik een OBD?

De kans is groot dat jouw auto is voorzien van de laatste OBD techniek. Benzineauto’s die na 1 januari 2001 zijn gemaakt, zijn voorzien van een OBD2/EOBD. Voor dieselauto’s geldt dat auto’s met een dieselmotor die na 1 januari 2004 zijn geproduceerd via een OBD2/EOBD communiceren. Is jouw auto ouder? Dan communiceert deze via OBD1. Het nadeel van OBD1 is dat de software voor het uitlezen van de foutcodes niet universeel is. Automerken hadden vroeger namelijk de vrijheid om eigen hardware en software te ontwikkelen. Je hebt de keuze uit diverse OBD interfaces en OBD scanners voor het uitlezen van je auto met OBD1.

Moderne auto’s zijn voorzien van OBD2 en uit te lezen met universele software, dat voor alle automerken gelijk is. Met een 16-polige OBDLink stekker kan je de auto zelf uitlezen. 

Waarschuwingslampje brandt

Brand er een lampje op het dashboard? Dan kan je met een OBD kijken waar het probleem zich bevindt. Als het motorlampje gaat branden, is dit een indicatie dat er iets aan de hand is met de motor van je auto. Met een OBD scanner kan je zelf het probleem lokaliseren en eventueel verhelpen, maar soms is het verstandig om naar de garage te gaan om je auto na te laten kijken. 

Uitlezen auto met OBD

Welke auto je ook hebt, deze is zeker voorzien van een boordcomputer waarin alle gegevens van jouw auto worden verzameld en verwerkt. Met diagnoseapparatuur kan je deze gegevens uitlezen. Hier komt de OBD in het spel. Door OBD tools kun je onder meer bekijken hoe efficiënt je motor functioneert, of er foutmeldingen zijn en waar in het systeem deze opduiken. Het is dus erg handig om je eigen OBD scanner in huis te hebben.

Je kunt zelf je auto uitlezen, maar dan moet je wel weten wat de verschillende foutmeldingen betekenen en hoe je deze oplost. Weet je niet zeker hoe je een probleem gaat verhelpen? Ga dan zeker even langs de garage, zodat er nog eens naar het probleem gekeken wordt door iemand met veel ervaring. 

Deze gadgets en accessoires wil je allemaal gebruiken bij je Apple Watch

Vorig article

Dé redenen om te investeren in Metaverse bedrijven

Volgend artikel

Is dit ook iets voor jou?

More in Blogs