Ondernemers bouwen jarenlang aan hun bedrijf, maar er komt een moment dat een bedrijfsverkoop interessant wordt. Een bedrijfsoverdracht is complex en vraagt veel aandacht. Bovendien is het vaak een proces waar emotie bij komt kijken. Kortom: genoeg facetten die invloed hebben op het succes van de verkoop van een onderneming.
1. Uw bedrijf is nog niet verkoopklaar
Een goede voorbereiding is cruciaal wanneer je van plan bent je bedrijf te verkopen. Door op tijd te starten met voorbereiden weet je veel beter wat je kunt verwachten. Bovendien, zal het je ook meer opleveren. Hoe dat zit? Dat lees je hier.
Het verkoopproces versnellen
Wanneer je alle financiële gegevens van je bedrijf op orde hebt en alles goed gedocumenteerd is, zorg je dat het proces sneller kan verlopen. Heb je dit niet allemaal paraat, dan levert het onnodige vertraging op in het verkoopproces. Het is bovendien prettig als je snel kunt handelen in een verkooptraject. Je voorkomt daarbij ook eventuele frustratie aan de kant van de koper, wat anders mogelijk invloed kan hebben op de deal.
Het voorkomen van verrassingen
Op het moment dat jij je bedrijf wil verkopen, wil je natuurlijk dat het bedrijf er zo goed mogelijk voorstaat. Door tijdig voor te bereiden kun je voorkomen dat er konijnen uit de hoge hoed komen die mogelijk een negatief gevolg hebben op de verkoopprijs. Hoe eerder je begint met het verkoopklaar maken van je onderneming, hoe meer tijd er is om mogelijke tegenvallers of problemen op te lossen.
De opbrengst maximaliseren
Wanneer je voornemens bent je bedrijf te verkopen, wil je natuurlijk dat de transactie zo veel mogelijk oplevert. Het is zaak de koper te overtuigen dat het bedrijf de vastgestelde waarde waard is en er gestuurd kan worden naar een zo’n hoog mogelijke verkoopopbrengst. In de voorbereiding op het verkooptraject is het raadzaam alle processen en zaken in je bedrijf te optimaliseren, zodat alle zaken die nog aandacht behoeven verbeterd worden. Denk hierbij aan het verbeteren van de fiscale of juridische structuur, de onderneming minder afhankelijk maken van jou als ondernemer en het verduidelijken van het verdienmodel.
2. Een verkooptraject ingaan zonder begeleiding
Je bedrijf verkopen is niet iets dat je dagelijks doet. De meeste ondernemers maken zo’n intensief en complex maar één keer in hun leven mee. Er komt veel ingewikkelde materie op je af dat aandacht vraagt om te verwerken. Een verkooptraject ingaan zonder begeleiding van een overnameadviseur is vragen om problemen.
Weet waar het over gaat
Er wordt over veel complexe zaken en kleine details gesproken, wanneer je dit niet tot op de laatste punt-en-komma begrijpt kan het je veel geld kosten. De belangen zijn dus groot. Een overnameadviseur kent alle processtappen, vaktermen en weet hoe te handelen. Hij weet dus ook welke zaken van belang zijn om een zo’n goed mogelijke uitkomst te realiseren.
Op de juiste momenten handelen
De overnameadviseur neemt je aan de hand mee in het overnameproces. Van start tot finish. De expertise van de adviseur zorgt ervoor dat je op het juiste moment op de juiste manier weet te handelen. Dit helpt je risico’s te beperken en uiteindelijk de beste deal voor jou over de streep te trekken.
Gesprekspartner op niveau
Tijdens een proces dat nieuw, beladen en intensief is, is het prettig als je kunt sparren met een ervaren overnameadviseur. Iemand die onafhankelijk is, tegengas durft te geven en naar het grotere plaatje kijkt. Met daarbij altijd jouw belangen in ogenschouw neemt. Het is zijn taak jou in alle denkbare scenario’s de beste uitgangsposities te schetsen.
3. Blindstaren op prijs
Als je praat over het verkopen van een bedrijf, denkt men in eerste instantie vaak uitsluitend aan de verkoopprijs. Maar er is meer dan alleen euro’s dat van belang is. Natuurlijk is de verkoopprijs voor een groot deel bepalend voor het succes. Echter, is het minstens net zo belangrijk om heldere afspraken en bepalingen vast te leggen. Zorg daarom ook dat alles wat besproken wordt in detail vastgelegd wordt in de overeenkomst.
- Hoe gaan koper en verkoper om met risico’s die met de overname gepaard gaan?
- Wat betekent de overdracht voor de positie van jou als ondernemer?
- Op welke termijn kan er nog geclaimd worden door de koper?
Daarnaast is het voor menig ondernemer belangrijk dat de continuïteit van het bedrijf geborgd blijft. Dat wil zeggen: dat de banen van alle medewerkers behouden blijven maar ook de naam en pand van het bedrijf intact blijven. Zaken die bepalen in hoeverre de overdracht een succes wordt. Ook zaken waar een goede overnameadviseur je bij helpt.
4. Bedrijf verkopen zonder strategie
Wanneer het ontbreekt aan een helder plan of duidelijke strategie, is het bijzonder lastig om het beoogde resultaat te realiseren. De wereld van fusies en overnames is complex en een verkoopstrategie biedt hierin houvast en geeft richting. Het werken volgens een duidelijke structuur is prettig in een proces dat er veel op je afkomt.
Door de marktomstandigheden te combineren met jouw wensen ontstaat er de juiste marktbenadering. Hierin geeft de overnameadviseur duidelijk zijn ervaringen mee in het proces. Is het een open verkoop? Brengen mensen een bod uit of stel je een prijs(-range) vast?
Het werken volgens een duidelijke structuur helpt je te werken naar een stip op de horizon. In een fase waarin veel op je afkomt, is de heldere verkoopstrategie het middel om aan vast te houden. Bovendien, ontstaan er altijd verrassingen en onvoorziene factoren gedurende het traject. Door vast te houden aan de gekozen strategie helpt de overnameadviseur jouw belangen te behartigen en de juiste route af te leggen.
Begeleiding in het verkoopproces
Wil je meer weten over het overnameproces of overweeg je jouw bedrijf klaar te maken voor een verkoop? De overnameadviseurs van Adagium Bedrijfsoverdrachten helpen je bij een optimale voorbereiding. Bovendien begeleiden ze je van begin tot eind in het verkooptraject.