BlogsInternet

Glasvezel: Wat is het en wat heb jij er aan?

0

Wat is glasvezel

Glasvezel is ook bekend onder de naam optische vezel of fiber-optic. Zoals de naam het al zegt, is het vervaardigd uit glas. En dan haarfijn. Letterlijk! Een glasvezel is net zo dik als één haar van een mens. Denk je aan glas, dan denk je aan breekbaar. Glasvezelkabels daarentegen zijn buigzaam. Bovendien worden ze aan de buitenkant beschermd door een kunststof omhulsel om ze te beschermen tegen de schadelijke invloeden van buitenaf. Vocht en andere oorzaken van schade worden zo tot een minimum beperkt.

 

Hoe werkt het

Er zit een onvoorstelbaar ingenieus stukje natuurkunde achter glasvezelkabels. De technische details laten we voor deze blog achterwege. Om jou toch een idee te geven hoe glasvezel internet werkt, volgt hier een korte beschrijving van de werking. Een glasvezelkabel gebruikt lichtsignalen om informatie te transporteren. 

Stuur je een e-mail naar iemand? Dan knal je die mail weg vanaf jouw computer naar de ontvanger door middel van een laserlicht. Dit is nog het beste te vergelijken met een lichtje waarmee iemand communiceert door middel van morsecode. Of het nu een eenvoudige mail betreft of het streamen van een complete televisieserie, door het snelle knipperen van het licht wordt zo een boodschap via de glasvezelkabels doorgegeven.
 

Wat is het voordeel van glasvezel

Je hebt nu een idee waar glasvezel uit bestaat en hoe het werkt. Maar wat is het voordeel van glasvezel voor jou als internetgebruiker? Wel, veel. Heel veel! De overstap die het internet gemaakt heeft van de oude ADSL kabel naar glasvezelkabels mag gerust een digitale revolutie genoemd worden. 

ADSL maakte gebruik van de oude telefoon kabelverbinding. Glasvezel Internet geeft internetgebruik op elk front een boost ten opzichte van ADSL. We zetten ze hieronder voor jou op een rijtje. 

Snelheid

Doordat glasvezelinternet gebruik maakt van de hierboven beschreven lichtsignalen, worden informatiebestanden met een hoge snelheid verzonden en ontvangen. Down- en uploadsnelheden van 100 Mb tot 10 Gb per seconde is voor glasvezelinternet een makkie. Als je niet zo thuis bent in de wereld van de mega- en gigabytes, bedenk je dan dat de down- en uploadsnelheden van 10GB vooral voor het zakelijke leven bestemd zijn. Jij als particulier internetgebruiker zal er zeker genoeg aan hebben. 

Downloadsnelheid en uploadsnelheid even snel

Je las net al de termen download- en uploadsnelheid. Bij ADSL internet was de uploadsnelheid vele malen lager dan de downloadsnelheid. Met andere woorden, het versturen van bestanden duurde veel langer dan het ontvangen ervan. Glasvezelkabels hebben dit verschil rechtgetrokken. 

Betrouwbaar internet

Snel internet met dezelfde up- en downloadsnelheden geeft jou betrouwbaar internet. De betrouwbaarheid wordt vergroot omdat jij nu je eigen in- en uitgang hebt voor jouw internet.

Met ADSL internet kon een buurman die veelvuldig gebruik maakte van internet, de kwaliteit van jouw internetgebruik hevig beïnvloeden.

Stabiel internet

Betrouwbaar internet geeft jou weer stabiel internet. Als je graag films en series kijkt, is er niets irritanter dan een haperende internetverbinding. Voor veel mensen heeft glasvezel het kijken van online films en series een grote kwaliteitsimpuls gegeven.

Glasvezelinternet biedt een continu hoge kwaliteit. Voor zowel het bedrijfsleven als de particulier is het een stap voorwaarts gebleken. Bedrijven kunnen nu veel sneller en meer informatie versturen en ontvangen. 

Particulieren kunnen nu moeiteloos films en series kijken zonder haperingen en andere irritaties. Als je overweegt om over te stappen op glasvezel, dan hopen we dat deze blog je wat meer duidelijkheid heeft verschaft.

Een lasermachine als innovatieve oplossing

Vorig article

Nieuwe laptop? Hier moet je op letten!

Volgend artikel

Is dit ook iets voor jou?

More in Blogs