Blogs

Een warmtepomp aanschaffen? Dit zijn de consequenties in de groepenkast!

0

Veel mensen gaan ertoe over een warmtepomp aan te schaffen als basis voor het verwarmen van de woning. Met name in de wat oudere woningen is een hybride warmtepomp noodzakelijk, want met een exemplaar dat geheel elektrisch werkt, zouden de elektriciteitskosten exorbitant hoog worden in de koude wintermaanden. Dergelijke woningen zijn doorgaans onvoldoende geïsoleerd en dit zou betekenen dat de warmtepomp veel te veel werk moet verrichten. Maar er is nog een aspect dat over het algemeen tamelijk onderbelicht blijft in de hele discussie. Ook de groepenkast moet in de meeste gevallen op de schop, met flinke financiële consequenties.

Hoger vermogen noodzakelijk

De meeste woningen in ons land zijn voorzien van een zogenoemde 1-fase-aansluiting in de groepenkast. Dit type aansluiting is prima te gebruiken voor de meest gangbare elektrische apparaten in huis, zoals de koelkast, wasmachine, droger, enzovoort. Voor een warmtepomp heb je echter een hoger vermogen noodzakelijk. Je moet in dat geval een groepenkast samenstellen met een 3-fasen-aansluiting als uitgangspunt. Wanneer je deze klus gaat uitbesteden, ben je daar gemakkelijk vijfhonderd tot zeshonderd euro aan kwijt. Maar daar blijft het niet bij. Je gaat namelijk meer elektriciteit gebruiken dan voorheen en dus schieten ook de maandelijkse kosten omhoog. Daar staat dan wel weer tegenover dat de kosten voor het gasverbruik flink zullen dalen.

Veilige installatie

Hoe meer apparaten je aansluit op het elektrische circuit, hoe groter ook de kans wordt dat ergens in het geheel iets misgaat. Om kortsluiting en oververhitting te voorkomen, is het daarom belangrijk vooraf de juiste maatregelen te nemen. Een goede eerste stap hiervoor is een aardlekschakelaar online bestellen bij vekto.nl en deze conform de richtlijnen in de groepenkast te installeren. De functie van de aardlekschakelaar is het spanningsloos maken van de elektrische installatie zodra er sprake is van een lekstroom die een bepaalde drempelwaarde overschrijdt. Met lekstroom wordt de situatie aangeduid waarbij de hoeveelheid stroom die de elektrische installatie ingaat groter is dan de hoeveelheid die eruit komt.

Keuring laten uitvoeren

Over het algemeen is het niet verplicht om bij aanpassingen aan de elektrische installatie een officiële keuring te laten uitvoeren. Het is echter wel zeer verstandig om een erkend installateur naar de installatie te laten kijken. Het keuringsrapport kan bovendien van waarde zijn als bewijsstuk naar verzekeringsmaatschappijen, op het moment dat er sprake is van schade die door kortsluiting in de groepenkast ontstond.

De veelzijdigheid van Festo kogelkranen: Een diepgaande blik op de Festo-pagina van Ebora

Vorig article

Het vermogen van de wereldberoemde violist André Rieu

Volgend artikel

Is dit ook iets voor jou?

More in Blogs