Blogs

Backlinks: essentieel voor SEO success

0

Backlinks zijn hyperlinks op andere websites die naar jouw website verwijzen. Ze zijn een belangrijk onderdeel van een goede Search Engine Optimization (SEO) strategie, omdat ze de autoriteit die jouw website heeft vergroten. Het is als het ware een soort aanbeveling van jouw website. In dit artikel gaan we dieper in op waarom backlinks belangrijk zijn, welke types er zijn en hoe je goede links krijgt.
 

Waarom zijn backlinks belangrijk voor SEO?

Backlinks geven een signaal aan een zoekmachine, zoals Google, dat anderen jouw website als waardevol bestempelen. Het geeft daarnaast een teken van relevantie binnen jouw vakgebied, zeker als de link afkomstig is van een website binnen jouw niche. Hoe meer van dit soort links je hebt, hoe meer autoriteit de zoekmachine aan jouw website geeft. Dit zorgt ervoor dat jouw website hoger in de lijst van zoekresultaten komt te staan en dat mensen dus sneller op jouw website zullen klikken.
 

Zijn alle backlinks even goed?

Niet elk type link heeft dezelfde waarde. In eerste instantie is dit afhankelijk van de kwaliteit van de website waarvan de link afkomstig is. Als dit een website is met veel autoriteit en die aansluit aan jouw vakgebied, dan is dit een kwalitatief goede link. Maar als de link komt van een website met weinig autoriteit en die niet qua niche bij jouw website aansluit, zal de link weinig invloed hebben.
 

Welk type backlinks zijn er?

Behalve een verschil in kwaliteit, zit er ook een verschil in type. Grofweg heb je twee soorten links: nofollow en follow. Een nofollow link wil zeggen dat de zoekmachine deze link niet mag volgen. Ze hebben hierdoor dus geen invloed op de ranking van jouw website. Een follow link daarentegen, wordt wel door zoekmachines gevolgd. Deze dragen dus wel bij aan de verbetering van jouw website. Je wilt dus het liefste follow links krijgen van kwalitatieve, relevante websites.
 

Hoe krijg je backlinks van goede kwaliteit?

Nu je weet welk soort backlinks je wilt krijgen voor het groeien van jouw website, geven we je een aantal strategieën om hiermee aan de slag te gaan.

  • Creëer goede content. Dit is een organische manier van links verkrijgen. Door bijvoorbeeld blog artikelen te schrijven binnen jouw niche die goed deelbaar zijn, zullen anderen hier sneller naar linken. Denk hierbij vooral aan artikelen waar je bepaalde statistieken weergeeft of duidelijke infographics inzet.
  • Gastbloggen. Dit is waarschijnlijk één van de populairste manieren om links te vergaren. Je zoekt online naar websites die passen bij jouw niche en pitcht aan hen jouw artikel. In veel gevallen hebben deze websites al ergens op hun website gezet of ze gast artikelen accepteren of niet. Vaak plaats je hierbij een link naar jouw eigen pagina binnen het artikel en nog een link naar jouw homepagina in jouw bio onder het artikel.
  • Gebruik influencers. Denk hierbij aan populaire bloggers binnen jouw niche. Ga een langdurige relatie met deze bloggers aan, zodat je links verzamelt. Ze linken dan bijvoorbeeld naar jouw productpagina’s en bevelen jouw producten aan.

Nieuwe laptop? Hier moet je op letten!

Vorig article

Bezoek de leukste musea in Amsterdam

Volgend artikel

Is dit ook iets voor jou?

More in Blogs