BlogsHandig

De zakelijke grote schoonmaak; 3 tips om dit effectief te doen!

0

Thuis houden we af en toe een grote schoonmaak. Niet van iedereen een favoriete bezigheid, maar over het resultaat zijn we het vaak unaniem over eens. Dat is heerlijk! Het geeft een opgeruimd en voldaan gevoel, en zorgt ervoor dat je weer overzicht hebt. Ook zakelijk is het periodiek houden van een grote schoonmaak aan te raden. Plan een (mid)dag vrij met je hele personeel en ruim alles even flink op. Welke tips je hierbij ongetwijfeld kunt gebruiken? Lees snel verder.

1. Breng structuur

Natuurlijk kun je alle kasten opentrekken en de spullen weggooien die je niet meer nodig hebt, maar het kan ook op een andere manier. Een manier die echt structuur aanbrengt en waarmee je weer een tijdje vooruit kunt. Een voorbeeld hiervan is het aanschaffen van stellingen en kunststof bakken. Dit zijn van die producten waar je eigenlijk als bedrijf nooit genoeg van kan hebben. In de kosten zit het ‘m vaak niet en het plezier is groot. Niet alleen fijn om als werkgever overzicht te hebben van de spullen die je nog hebt, ook werknemers zullen er plezier aan beleven. Dus ruim kasten, stellingen en magazijnen niet alleen op maar investeer ook direct in producten om het structureel opgeruimder te maken.

2. Digitale schoonmaak

Natuurlijk kun je je magazijn en kantoor flink gaan opruimen, maar we werken tegenwoordig minstens evenveel online als offline. Het is dan ook aan te raden om ook hier op te ruimen en te structureren. Plaats vanaf nu per onderwerp je mails in mapjes, verwijder wat niet relevant is en sla documenten ook apart op. Wanneer je dit echt goed wilt aanpakken is het slim om eens te kijken naar een systeem wat jullie intern kunnen gebruiken als collectieve samenwerkingsruimte. Wijs één iemand aan die dit bijhoudt en opruimt, alleen dan zal de boel ook digitaal lekker opgeruimd blijven.

3. Hanteer regels

Wanneer de boel lekker opgeruimd is en er weer overzicht én inzicht is in alles -zowel online als offline-, dan is het aan te raden om te kijken naar mogelijkheden om dit structureel te implementeren. Hanteer daarmee regels en houd je hier zelf ook echt aan. Regels waar je aan kunt denken is een ‘clean desk policy’ en geen spullen plaatsen buiten de nieuw aangeschafte stellingen en kasten. Hiermee voorkom je niet alleen dat er een chaos ontstaat, ook zorgt een opgeruimd kantoor of werkruimte ervoor dat zaken niet kwijtraken. Ook is het een stuk representatiever dan wanneer overal spullen liggen. Het komt op klanten betrouwbaarder over, wel zo handig als die af en toe op bezoek komen!

Kortom, een zakelijke grote schoonmaak is zeker aan te raden om af en toe te houden. Zowel online als offline. Om het effect duurzaam te maken is het aan te raden om daarna ook een aantal regels structureel te hanteren om er zeker van te zijn dat het ook opgeruimd blijft. Het einde van het jaar is de perfecte periode om dit te doen, dit zorgt er letterlijk en figuurlijk voor dat je het nieuwe jaar ook zakelijk weer fris en opgeruimd start. Succes!

Je huis Scandinavisch inrichten doe je zo!

Vorig article

Een lasermachine als innovatieve oplossing

Volgend artikel

Is dit ook iets voor jou?

More in Blogs