Je hebt waarschijnlijk al wel eens van Virtual Reality and Augmented Reality gehoord, of eens een 3D bril opgehad die je teletransporteerde naar een andere wereld. Maar wat betekenen deze termen nu, en wat is het verschil? Wij leggen het hier even uit.
VR versus AR
Bij Virtual Reality word je in een geheel nieuwe, virtuele wereld ondergedompeld. Om dit te ervaren heb je meestal een VR-bril nodig, en een hoofdtelefoon. Meestal heb je ook een joystick, waarmee je bepaalde acties kunt uitvoeren in de virtuele wereld. Natuurlijk wordt deze technologie vooral met online games geassocieerd, maar Virtual Reality is veel meer dan dat. Tegenwoordig wordt de technologie in vele verschillende sectoren gebruikt. Ja, je kan er inderdaad virtueel een casino mee betreden en je nieuwe blackjack strategie uitproberen. Maar VR wordt evengoed gebruikt om medisch personeel op te leiden, door ze virtueel een operatie te laten oefenen. Of om piloten moeilijke landingen in minder dan optimale weersomstandigheden uit te laten voeren, zodat ze goed voorbereid zijn op alle mogelijke situaties.
Bij Augmented Reality worden er virtuele elementen toegevoegd aan onze realiteit. Heel simpele voorbeelden hiervan zijn de filters op Instagram en TikTok, en de 3D optie van Google waarmee je voorwerpen, personen, dieren etc. in je eigen omgeving kan projecteren. Zo kan je bijvoorbeeld de afmetingen van een giraf of hippopotamus in het echt inbeelden. Een ander populair voorbeeld is Pokemon Go. Dit enorm populaire spel dat sinds 2016 spelers over heel de wereld door de straten, parken en winkelcentra verborgen Pokemons laat zoeken, is gebaseerd op Augmented Reality. Virtuele elementen (de Pokemons die zich schuilhouden) worden toegevoegd aan onze realiteit. Je kan ze vinden door de camera van je smartphone rond je heen te bewegen, en ze zo te vinden.
Wat zijn de vereisten om VR of AR te kunnen gebruiken?
Dit hangt natuurlijk af van welke apps of functies je wilt gebruiken. Voor Virtual Reality heb je sowieso een 3D-bril nodig, en een headset, aangezien je volledig in een andere wereld wordt ondergedompeld. Je hebt tegenwoordig een brede keuze aan 3D-brillen, dus weeg je keuze goed af. Daarnaast heb je meestal ook een joystick nodig, om acties te kunnen ondernemen in die virtuele wereld. Vooral bij games is dit een vereiste.
Bij Augmented Reality is er geen 3D-bril nodig, maar je hebt wel een apparaat nodig dat je de virtuele elementen laat zien. Bij een simulator van een vliegtuigcabine is dit bijvoorbeeld het videoscherm dat je scenario’s voorschotelt. In het geval dat het om een AR-game gaat op je mobieltje bijvoorbeeld, is je smartphone het apparaat dat je helpt. De kwaliteit van je ervaring hangt natuurlijk enorm af van je smartphone, hoe beter deze is – hoe leuker en vollediger je ervaring. De beste optie op dit moment is oftewel een iPhone 12, of een Samsung Galaxy S21. De schermen van deze smartphones zijn niet alleen extra groot, maar hebben ook een uitstekende resolutie.
Wat zijn de leukste VR-games van het moment?
Dit is natuurlijk geen eenvoudige vraag om te beantwoorden, omdat er veel verschillende genres van games zijn. Toch willen we je twee van onze favorieten meegeven:
-
No Man’s Sky: In dit spel ga je op ontdekkingstocht door de ruimte. Je zit dus echt in de cockpit van een gigantisch ruimteship, terwijl je door de Melkweg schiet. Je kan op zoek gaan naar andere planeten, etc.
-
Doom VFR: Doom is een spel dat al enkele decennia oud is, maar toch blijven er steeds nieuwe spannende versies van uitkomen. Doom VFR is een VR-versie van het spel, dat je staand moet spelen, en handig voor kleine ruimtes – zoals je kamer.