HandigInternet

Hoe weet je of een website betrouwbaar is? Tips!

0

Je wilt afrekenen bij een webshop, maar twijfelt opeens aan de betrouwbaarheid. Je leest een artikel op internet en vraagt je sterk af of de inhoud wel klopt. Je krijgt een linkje doorgestuurd, maar weet niet of je daarop kunt klikken zonder automatisch een virus te downloaden. Hoe weet je nu wanneer een website echt betrouwbaar is? We geven je een aantal handige tips om dat te controleren!

Tip 1: veilige verbinding

Allereerst kun je kijken of de website is voorzien van een beveiligde verbinding. Of het in het bezit is van een zogenoemd SSL-certificaat. In dat geval begint de url niet met http://, maar met https://. Ook zie je vaak een slotje voor de adresbalk staan. Deze SSL-verbinding zorgt ervoor dat je persoons- of betaalgegevens niet zomaar onderschept kunnen worden. Dat is onder andere heel belangrijk voor betrouwbaar online gokken, waarbij je speelt voor echt geld.

Tip 2: btw- en kvk-nummer

Wanneer je een bedrijf start in Nederland, moet je je aanmelden bij de Kamer van Koophandel. Dan kom je in het Handelsregister te staan en krijg je een btw-nummer toegewezen door de Belastingdienst. In principe moet elk Nederlands bedrijf deze gegevens ergens op de website vermelden. En die gegevens kun je dan ook weer checken in het digitale KVK Handelsregister. Zo weet je in ieder geval dat het bedrijf echt bestaat.

Tip 3: recensies

Een bedrijf kan nog zo veel zeggen. Niets is waardevoller dan de recensies van echte klanten. Twijfel je over de betrouwbaarheid van een website of webshop? Zoek dan even op de naam in Google en dan zie je vaak vanzelf de recensies tevoorschijn komen. Bijvoorbeeld van Trustpilot, Kiyoh, of van Google zelf. Eén recensie, is geen recensie. Maar meerdere recensies kunnen je wel degelijk een representatief beeld geven van het bedrijf, de werkwijze en bovenal de betrouwbaarheid.

Tip 4: politie

Heb je gegevens van het bedrijf of de persoon waar je twijfels bij hebt? Dan kun je die heel gemakkelijk checken via een tool van de politie. Het enige dat je nodig hebt is een rekeningnummer, e-mailadres, telefoonnummer of webadres. Hier kun je op zoeken en wanneer er meldingen van zijn, komen ze direct tevoorschijn. Is er geen melding, betekent dat overigens níet per definitie dat de site niet betrouwbaar is. Dan is er simpelweg nog niemand die ermee bij de politie heeft aangeklopt.

Tip 5: intuïtie

Als iets te mooi lijkt om waar te zijn, is dit meestal ook zo. Het is een uitspraak die veel wordt gedaan. Omdat er natuurlijk een enorme kern van waarheid in zit. Volg daarom altijd je intuïtie. Krijg je een vervelend onderbuikgevoel bij een bepaalde webshop? Omdat er betaalmethodes ontbreken, geen contactmogelijkheden zijn, of omdat de aanbieding ‘too good to be true’ is? Laat hem aan je voorbij gaan en houd je geld lekker in je zak. Of vraag om bewijsstukken die onderschrijven dat het bedrijf echt is en echte producten levert.

Is het veilig om je zomaar overal online te registreren?

Vorig article

Betalen met iDeal: wat zijn de risico’s?

Volgend artikel

Is dit ook iets voor jou?

More in Handig