Tech nieuws

Hoe groot is de kans eigenlijk dat je de jackpot kunt winnen?

0

Ook al zouden we het waarschijnlijk graag willen, er is een vrij kleine kans dat je de jackpot kunt winnen. Hoewel de kans vrij klein is, is het rendement daarentegen erg groot: áls je wint, win je ook gelijk vrij veel.  Voor iedereen die vaak toch een gokje wil wagen tijdens een loterij, hebben we in dit artikel een paar handige dingen voor je uiteengezet. De belangrijkste vraag die we graag beantwoord zouden willen zien: hoe groot is die kans dat je die jackpots kunt winnen, nou écht?

Oudejaarslot

Voor veel mensen is het vaste koek: met het einde van het jaar een oudjaarslot kopen, om hopelijk kans te maken op één van die mooie prijzen. Het beeld van een glas champagne, een oliebol en een staatslot in de hand – het is er eentje die je in Nederland veel kunt spotten op 31 december. Maar hoeveel kans maak je nou eigenlijk écht om die jackpot te winnen? RTLNieuws maakte een interessante vergelijking – de kans dat je met drie keer raden de pincode raadt van een gevonden pinpas op straat, is bijna 2000 keer groter dan het winnen van een staatslot. Maar is het winnen van die jackpot dan echt zo onmogelijk?

Verschillende aanbieders

Hoe groot de kans is om een jackpot te winnen, verschilt ook per aanbieder van de loterij en hoeveel loten er verkocht worden. Van de staatsloterij is bekend dat er elk jaar zo’n 6 miljoen loten verkocht worden, maar er bestaan ook kleinere loterijen waarbij de winkans automatisch groter is. De keerzijde hiervan is echter wel dat de jackpot ook vaak iets lager is. Speel je mee met de BankGiro Loterij, dan is je winkans op de Jackpot 1 op 83.000., terwijl de winkans op de hoofdprijs bij Lotto ongeveer 1 op 49 miljoen is.

Er zijn een aantal tips om je kansen om te winnen iets te kunnen vergroten. Dat doe je bijvoorbeeld door meer dan één lot te kopen. Ook kun je beter minder frequent meedoen aan een loterij, maar als je meedoet meer loten te kopen.

Staatsloterij

‘Voor de Oudjaarstrekking van 2018 werden 6,3 miljoen loten verkocht. Dat maakte de kans op het winnen van de jackpot 1 op 6,3 miljoen, ofwel 0,00000016”, aldus RTLNieuws. Volgens verschillende psychologische theorieën zijn mensen over het algemeen geneigd om kansen te hoog in te schatten. Dat betekent dat iemand vrij snel kan geloven dat hij of zij kans maakt om de winnaar te worden van een loterij, ook al weet diegene dat die kans nihil is. Loterijen, slim in marketing, weten natuurlijk als geen ander hoe ze hier in op kunnen spelen.

De kans om te winnen vergroten

We begrijpen dat je het liefst je kansen om te winnen zoveel mogelijk vergroot. Er zijn een aantal tips om je kansen om te winnen iets te kunnen vergroten. Dat doe je bijvoorbeeld door meer dan één lot te kopen. Ook kun je beter minder frequent meedoen aan een loterij, maar als je meedoet meer loten te kopen. Denk er ook aan dat je je loten op een goede en veilige plek bewaart, want als je loten op een bepaalde manier aangetast zijn kan er een kans zijn dat je loten niet meer geaccepteerd worden.

De rol van nieuwsgroepen bij online groepsontwikkeling

Vorig article

Dit moet je weten voordat je een zakelijke hypotheek afsluit

Volgend artikel

Is dit ook iets voor jou?

More in Tech nieuws