De constant evoluerende technologie heeft verscheidene belangrijke ontwikkelingen met zich meegebracht. Niet alleen voor gezondheidszorg en business bijvoorbeeld, maar ook op vlak van entertainment. De film- en televisie-industrie zijn enkele van de industrieën die het meeste vooruitgang geboekt hebben. Denk maar aan de verdere ontwikkeling van IMAX; het ontstaan van 4D en het doorbreken van de vierde wand. Toch heeft de technologie niet alleen invloed op de manier waarop films gemaakt worden, maar ook op de verschillende thrilling thema’s die behandeld worden in de films en televisieseries. AI (Artificial Intelligence), parallel universum, etc. — het zijn maar enkele van de onderwerpen die de voorbije jaren aan populariteit wonnen. Ook de sponsoring en het promoten van films en series onderging enorm veel veranderingen door de technologie. Van de opkomst van livestream interviews tot games gebaseerd op entertainment, en van movie merchandise tot ‘watch parties’. Ja, deze fenomenen worden steeds vaker ingezet door internationale filmmaatschappijen. Laat ons daarom dus de invloed van technologie op films en televisieseries even nader bekijken.
Van AI tot een zeer donkere realiteit
Artificial intelligence (AI), of kunstmatige intelligentie (KI) in het Nederlands, is al verscheidene jaren aan een opmars bezig. Het wordt niet alleen in toenemende mate gebruikt door bedrijven, maar wordt ook steeds meer het geliefkoosde onderwerp van regisseurs. Een van de meeste recente en populairste films over AI is ongetwijfeld “Ex Machina”. De film van schrijver-regisseur Alex Garland (“Annihilation”) vertelt het verhaal van Ava (Alicia Vikander), de mooie AI-robot, die vastzit in het huis van haar maker Nathan (Oscar Isaac). Deze oogstrelende film won de Oscar voor “Best Visual Effects” en wordt nog altijd beschouwd als een van de beste films van 2014.
AI blijft een belangrijke bron van inspiratie voor filmmakers. Zo kwam bijvoorbeeld vorig jaar “Alita: Battle Angel” van regisseur Robert Rodriguez (“From Dusk Till Dawn”, “Sin City”) uit. De film gaat over Alita, een cyborg, met een menselijk brein en het lichaam van een robot. Het was de eerste grote rol voor hoofdrolspeelster Rosa Salazar (“The Divergent Series: Insurgent”, “Maze Runner: The Death Cure”). Salazar wist ons absoluut te overtuigen met haar wonderbaarlijke motion capture acteerprestatie.
Ook in series staat de veranderende technologie steeds meer centraal. Een van de meest baanbrekende series van de voorbije jaren is “Black Mirror”. De donkere en satirische serie, gecreëerd door Charlie Brooker (“Dead Set”, “How TV Ruined Your Life”), behandelt in elke aflevering onderwerpen als de snelle technologische ontwikkelingen in de 21e eeuw en hoe deze onze werkelijkheid en mogelijke verdere technologische ontwikkelingen beïnvloeden. Zo gingen afleveringen over afpersing en bedreiging via technologie, het aanbrengen van implantaten in het menselijke brein, en het bepalen van sociale status aan de hand van iemands technologiegebruik. De makers van “Black Mirror” brachten zelf ook een interactieve film, “Bandersnatch”, op de markt waarbij de kijkers het verloop van de film zelf konden bepalen door het maken van keuzes op cruciale momenten. Dat bracht het wel heel dicht bij huis!
Van ‘watch parties’ tot online games
De nieuwe technologische ontwikkelingen zorgden niet alleen voor veranderingen op vak van de inhoud van films en televisieseries, maar ook op de manier waarop grote filmmaatschappijen hun films gaan promoten. Een van de meest recente fenomenen is het gebruik van live ‘watch parties’. Regisseurs, acteurs, producenten, etc. roepen fans op om samen op hetzelfde moment een nieuwe aflevering of film te bekijken. De fans krijgen daarbij ook de kans om vragen te stellen aan de cast en crew.
Een andere manier waarop film en series gepromoot worden, is het gebruik van online games. Games zijn en blijven nog steeds enorm populair, zeker als die gepaard gaan met een grote franchise zoals bijvoorbeeld “Jurassic World”. Als films zoals deze op de markt gebracht worden, zullen fans niet alleen toenadering zoeken tot de klassieke merchandise zoals drinkbekers, rugzakken en kleding (je hebt thuis vast nog wel een Jurassic petje of shirt liggen). Ook duiken ze tegenwoordig graag in games die gebaseerd zijn op de “Jurassic World”-films. Dit kan gaan om bijvoorbeeld de game-slots van online casino Betway waarin je naar Isla Nublar reist en daar oog in oog komt te staan met een Velociraptor, Pteranodon en Stegosaurus. De bedoeling is om verschillende dinosaurussen van eenzelfde soort op dezelfde lijn te krijgen. Een ander spel over deze populaire film is “Jurassic World Alive” dat je kan spelen op je mobiele toestellen en waarbij je de wereld moet redden van een overheersing van de verschillende dinosaurussen. Zo hoeft de film nooit te eindigen!
Wat brengt de (eigenaardige) technologische toekomst?
We hebben al verscheidene grote technologische ontwikkelingen meegemaakt in de film en televisiewereld zoals het ontstaan van interactieve films en de opkomst van ‘watch parties’. Toch blijft de technologie de komende jaren veranderen, wat ongetwijfeld invloed zal hebben op films en series. De vraag blijft nog wel hoe eigenaardig de technologische toekomst er zal uitzien. Wie weet wat de opvolger van AI wel niet zal worden. Wellicht zullen de komende series en films ons er alvast nog meer spannende ideeën over geven!