GeldInternet

Betalen met iDeal: wat zijn de risico’s?

0

Online bestellingen worden vrijwel altijd volbracht via iDeal. Deze betaalmethode is namelijk favoriet bij de Nederlandse consument. Dat komt omdat het is gekoppeld aan de internetbankieromgeving van hun eigen bank en dat geeft een vertrouwd gevoel. Het werkt gemakkelijk en het is veilig. Maar betalen met iDeal is niet alleen maar rozengeur en maneschijn. Er zijn ook risico’s aan verbonden.

iDeal zegt niets over betrouwbaarheid

De mogelijkheid om met iDeal te betalen zegt bijvoorbeeld helemaal níets over de betrouwbaarheid van een webshop. In principe kan iedere website deze betaalmethode integreren in het digitale kassasysteem. En dat is nog wel eens misleidend voor sommige consumenten. Omdat het er professioneel uitziet, gaan ze er soms ten onrechte vanuit dat het een veilige website is.

Alleen vooraf betalen

Dat kan vervelende gevolgen hebben. Omdat je bij iDeal alleen vooraf kunt betalen. De verkoper is wettelijk wel verplicht om een alternatieve betaalmethode te bieden, waarmee je achteraf kunt betalen. Maar wanneer je iDeal eenmaal hebt toegepast en een transactie hebt afgerond, kun je deze niet meer terugdraaien. Je hebt de volledige vooruitbetaling gedaan en je geld is direct afgeschreven.

Geld is niet terug te boeken

Bij andere betaalsystemen, zoals bij eenmalige incasso, kun je dat wel terugboeken. Daarmee dek je een klein risico in. Ook bij PayPal en de welbekende creditcards, werkt dit anders. Allereerst worden deze bedragen slechts één keer per maand afgeschreven van je rekening. Maar hierbij kun je als consument ook gebruikmaken van een zogenoemde chargebackregeling, die erg interessant is.

Geen chargebackregeling bij iDeal

De chargebackregeling is een soort aankoopgarantie. Wanneer je een product bestelt en het wordt niet geleverd, het blijkt af te wijken van de presentatie op de betreffende website, of het is beschadigd, dan kun je je geld terugkrijgen. Natuurlijk moet je eerst proberen om tot een oplossing te komen met de verkopende partij. Maar als dat niet lukt, krijg je het aankoopbedrag of een deel daarvan terug van het bedrijf achter het betaalsysteem.

Alleen beschikbaar in Nederland

Een laatste risico is dat je met iDeal in principe alleen bij Nederlandse webwinkels terecht kunt. Dat komt omdat het systeem is ontwikkeld door Nederlandse banken. Zoals Rabobank, ING en ABN Amro. Bovendien is het ook gelinkt aan de eigen internetbankierenomgeving van die banken. Zodra je op de betaallink klikt, moet je de transactie alleen nog bevestigen en digitaal ondertekenen.

Internationale bestellingen zijn teleurstelling

Wat hieraan dan het risico is? Als je alleen gebruik maakt van iDeal, kan het gebeuren dat je een aankoop bij een internationale webshop niet kunt volbrengen. Dat is niet zo vervelend dan wanneer er met jouw geld gefraudeerd wordt. Maar het kan alsnog voor teleurstelling zorgen, als je je net hebt verlekkerd op een leuk product. Bijvoorbeeld op AliExpress, Ebay, of Amazon.com.

Voordelen van iDeal

Tegenover al deze risico’s staan vooral een hele hoop voordelen. Zo is iDeal een relatief veilig betaalmiddel, zolang je de regels volgt. Je ziet de betalingen na de transactie meteen in je rekeningoverzicht. Die is dus altijd up to date. Verder is het erg gebruiksvriendelijk. Je moet geen gegevens overtypen, kunt altijd en overal betalen via verschillende devices en het gebruik van iDeal kost vrijwel niks.

Hoe weet je of een website betrouwbaar is? Tips!

Vorig article

Draadloze Speakers: Beste Draadloze Speaker 2023

Volgend artikel

Is dit ook iets voor jou?

More in Geld