Review: SeikoSRP775 / SRP777

Als je een klein beetje bekend bent met vintage Seiko horloges dan weet je dat de 6309-7040 een bijzonder model is. Een duiker, liefkozend turtle genoemd, die net als zijn wapenbroeders onverwoestbaar en toch behoorlijk sexy is. Mocht vintage niet je ding zijn dan hebben we goed nieuws voor je. De Turtle is gereïncarneerd.

De nieuwe Turtle is er een vier varianten. De SRP777, zwart met eensiliconen strap. De SRP775 met een stalen armband. De SRP773 met een blauwe wijzerplaat en de SRP779 met een ‘Pepsi-bezel‘. Allemaal de jouwe voor een relatief zacht prijsje van 400 tot 450 euro.

Wat krijg je voor dat geld?

  • Stalen kast van 44.3 x 48 mm
  • Seiko automatische 4r36 mechaniek
  • Lumibrite Lume
  • Hadlex glas
  • Waterbestendig tot 200 meter

De ‘cushion shaped’ kast is een dikke 44 millimeter groot. Dat is fiks. De kast is 14mm dik. Groot maar niet bepaald oversized zullen we maar zeggen. De kaart is afrond richting het einde van de lugs en sluit daarom perfect aan op je pols. Het design was geweldig ten tijde van de introductie van de originele 6309-7040 en dat is het nu weer. De kaart is gedeeltelijk geborsteld en gedeeltelijk gepolijst. Getuigd van kwaliteit. Zoals je gewend bent van Seiko duikhorloges vinden we de kroon op vier uur. ‘Screw down’ natuurlijk om te voldoen aan de strenge ISO 6245 standaarden. Geen duiker? Dat betekent goed.

De bezel draait (uni-directional) met 120 clicks. Hij is bijzonder strak. Misschien iets te strak. Al gaan we er van uit dat hij wat losser zal worden naarmate hij ouder wordt.

Hij doet je misschien sterk denken aan de SKX007. Kan best, dat is immers ook een prachtige betaalbare duiker. aan de andere kant verschilt de Turtle op een belangrijk punt met de SKX007. Die vinden we in de kast…

In de SRP775 en verwanten vinden we Seiko’s 4R36 mechaniek. Een uurwerk dat zichzelf automatisch opwindt maar ook met de hand is op te winden. Dat laatste is niet bepaald vanzelfsprekend bij goedkopere uurwerken en dus mooi meegenomen. Ook kun je de secondewijzer ‘hacken’ stilzetten. Dit kun je bij de iets goedkopere SKX007 niet. Het is een fikse upgrade en de hogere prijs meer dan waard. 4R36 is ontwikkeld als een tegenhanger voor het populaire cal.2824 uurwerk van ETA. Dat is iets om verheugd over te zijn.

Concluderend kunnen we zeggen dat de SRP777 en verwanten een prachtige aanvulling zijn aan de Prospex familie. Normaal gesproken raden we de SKX007 als betaalbare en automatische duiker. Eerlijkheid gebied te zeggen dat de SRP777 misschien meer waar voor je geld levert. Dit is het beste duikhorloge van 500 piek of minder.┬á Mooi ding man…