Review: Seiko SUN051P1

Seiko’s Prospex-lijn heeft een speciaal plekje in ons hart. Veel bang voor je buck en prima specs. Bovendien valt er iets te zeggen voor het spartaanse design van de meer dan 50 jaar oude lijn van Seiko. Als je aan Prospex denkt denk je meestal aan duikhorloges zoals deze Marinemaster. Niets is echter minder waar, vandaag veroveren we het land met de Prospex SUN051p1.

De Seiko Prospex SUN051p1 is niet rond maar ook niet vierkant. Dit is wat we een ‘cushion-shaped case’ noemen. Verfrissend, maar ook fors. Dat laatste is hij trouwens sowieso. De SUN051p1 heeft een diameter van bijna 46 mm. Hij draagt kleiner, beschaafd zelfs. Net als duikhorloges heeft de SUN051p1 een draaibare bezel. In tegenstelling tot de duikers draait deze beide kanten op. Hij is er dan ook niet om te timen maar doet dienst als kompas. Het draaien van de bezel is bijzonder, waar een bezel op een duiker ‘klikt’ draait deze juist soepel en continu. Hij biedt weerstand maar niet te veel.

Het meest opvallende aan het design van de SUN051p1 is misschien nog wel de kleurstelling. Deze is wat frivoler dan zijn broertjes die wat spartaanser gekleurd zijn. De SUN051p1 voelt een beetje retro door de combinatie van groen en oranje. Normaal gesproken worden we daar een beetje vervelend van maar de combinatie met de moderne kat doet wonderen. Hij ziet er sexy uit of, op z’n minst anders. Het is leuk dat Seiko ruimte heeft gevonden voor een beetje frivoliteit in het strakke en minimale design van de Prospex lijn.

Zoals bij veel Prospex Seiko’s het geval is draait de SUN051p1 op een Kinetic movement (5M85). Niet automatisch en geen Quartz. Meestal zeuren we er een beetje over. Punt is, Seiko heeft er voor gekozen om de SUN051p1 te voorzien van een doorzichtige caseback. Niet dat er zoveel te zien is, het Kinetic mechanisme is nogal gesloten. Je ziet een paar platen, twee spoelen en een rotor. Maar toch maakt het een wereld van verschil, je weet dat er meer gaande is dan een Quartz mechanisme. Overigens valt er op de prestaties van Kinetic weinig aan te merken. Zeker als je het vergelijkt met automatische uurwerken zijn de prestaties astronomisch te noemen. Ze verliezen slechts 15 seconden per maand en hebben een gangreserve van een WHOOPIN zes maanden. De SUN051p1 is zelfs uitgerust met de mogelijkheid om te checken hoeveel ‘juice’ er nog in het mechanisme zit. Een simpele druk op de knop volstaat. Punt is, heb je dat echt nodig met een dergelijke gangreserve?

Op de wijzerplaat van de Seiko SUN051p1 prijken de letters GMT, je hebt dus de mogelijkheid om een tweede tijdzone weer te geven. De GMT-wijzer is compleet onafhankelijk van de ‘reguliere’ wijzers en gemakkelijk te verzetten. GMT’s hebben als nadeel dat het je aan een quickset-date moet ontbreken maar gezien de gangreserve lijkt dat niet echt een probleem.

Kost dat? Dat kost 380 piek. Valt mee toch?