Review: Seiko SRP637K1 alias de ‘Baby Tuna’

Voor we het gaan hebben over de Seiko SRP637K1 is er eigenlijk een beetje context nodig. Misschien ben je bekend met de term ‘desk diver‘. Een desk diver is een duikhorloge dat eigelijk nooit ander water gaan zien dan een jacuzzi. Het zegt niet zozeer iets over het horloge zelf maar vooral over de mensen die hem dragen. Begrijp ons niet verkeerd, Rolex en Blancpain maken magistraal mooie horloges maar slechts een enkeling daarvan kiest ooit het ruime sop. Seiko’s Tuna is het tegenovergestelde van een ‘desk diver’. Als een baantje scoort als duiker op een booreiland koop je een Tuna.

Punt is, z’n Marinemaster Professional Tuna kost je al gauw een stevige 2000 piek. Dat is natuurlijk best wel een bak geld. Gelukkig heeft deTuna een klein broertje. Iets bescheidener en toch bruut. Wij presenteren, de Baby Tuna.

De ‘Baby tuna’ of Seiko¬†SRP637K1 is een telg uit de Prospex¬†-Professional Specifications- familie. Dat is geruststellend, dit gegeven verzekerd je van goede genen. We hebben het over een lijn horloges die sinds de jaren 60 is doorontwikkeld. Dat voel je. De case van de Baby Tuna is zo solide als een Leopard Tank. De kast heeft een diameter van 47mm, die is niet flink maar groot. Niet zo gek overigens want er zit een soort pantser om de kast heen die hem (en de bezel) beschermt. Het is dit pantser, of shroud, die hem zijn kenmerkende vorm geeft. Mooi detail, de shroud wordt op z’n plek gehouden door een drietal schroeven. Het is allemaal echt, zo maakt Seiko het mogelijk de shroud te vervangen nadat je een robbertje hebt gevochten met een witte haai. Het lijkt misschien een detail maar het is kenmerkend voor de filosofie die ten grondslag ligt aan Seiko’s Prospex. Het is een stuk gereedschap en als er iets stuk gaat moet je het gemakkelijk kunnen vervangen. De kast is waterdicht tot 200 meter. Dikke prima.

De lugs van de Seiko SRP637K1 zijn opvallend kort, hij komt daardoor een beetje gedragen over. Wij moesten er even aan wennen. De beperkte lengte van de lugs hebben wel als bijkomend voordeel dat je hem ook kunt dragen zonder boomstammen als pols.

De bezel is te draaien vanaf het eerste en derde kwartier. Daar is de shroud wat lager dan op de rest van het horloge. De bezel draait zoals je van de Japanners gewend bent, strak en zonder enige vorm van speling.

De wijzerplaat is is vrij traditioneel vormgeven. Niet geforceerd retro maar gewoon behouden. De wijzers zijn bijlange niet zo mooi afgewerkt als bij de Marinemaster 300 het geval is maar ze hebben een bijzonder gave zwaard vorm. Zelf de secondewijzer is uitgerust met een driehoekig accent en contragewicht. Mooi. De markering op elk uur zijn opgelegd, dus niet geprint, en gevuld met Seiko’s eigen Lumibrite. Mocht je daar niet bekend mee zijn, dat gloeit alsof het in Tjernobyl wordt geproduceerd. Gaaf. Die Tjernobyl grap is overigens niet helemaal op z’n plaatst, Lumibrite is een van de weinige materialen in z’n klasse dat geen schadelijke straling afgeeft.

In de Seiko SRP637K1 tikt het vertrouwde 4R36 kaliber. Een automatisch kaliber met 24 steentjes dat je ook met de hand op kunt winden en iets meer dan 40 uur blijft tikken. Over tikken gesproken, er komen 21.600 tikken per uur uit de mechaniek. Ook leuk is dat je de secondewijzer stil kunt zetten. Dat is lang niet bij elke automaat uit deze prijsklasse het geval. De mechaniek is vooral erg betrouwbaar. Past hem goed.

Elke automatische Seiko heeft
een ‘in-house movement’…

Hebben we dan helemaal geen problemen met de SRP637K1? Tuurlijk wel, niets is perfect toch? We beginnen met de armband. die is naar goed Japans gebruik te ‘flimsy’. Hij is niet hol maar gewoon te licht. Er zit overigens wel netjes een extension clasp op. Mooi meegenomen. Toch zijn wij van mening dat je de armband het beste kunt vervangen met een dikke natostrap. Ook leuk.

We kondigden de Baby Tuna aan als het betaalbare broertje van de ‘echte’ Tuna. Hoe betaalbaar is hij dan? Wel nu, hij kost je 480 euro. Daarmee is hij duurder dan de SKX007 maar goedkoper dan de SUN021P1. Dat zegt natuurlijk niet bijzonder veel maar ga er van uit dat als je dezelfde specificaties opsnort in Zwitserland je snel 2000 piek kwijt bent. Let we, hij is heel erg uitgesproken dus je zult hem niet elke dag dragen. Hij past namelijk niet onder een manchet. Letterlijk, je knoopje kan niet meer dicht. Maar ben je op zoek naar een compagnon voor in het weekend en/of tijdens de zomer? De SRP637K1 is je maat…