Review: Seiko Marinemaster SBBN017

Als je het over duikhorloges hebt dan kun je er niet om heen, de Prospex collectie van Seiko. Voor de leken onder ons; Prospex staat voor professional specifications. In andere woorden, horloges die je koopt als je daadwerkelijk voor je dagelijks brood een stel zuurstofflessen op je rug gespt en van een booreiland afspringt. Serieuze spullen dus. Seiko’s eerste duiker zag het levenslicht in 1965. Sinds die tijd zijn ze netjes door gegaan met het doorontwikkelen van hun duikers. Sterker, nauwkeuriger, je snapt het.

In deze review kijken we naar de Marine Master Professional SBBN017. Een soort broertje van de SBDX001 en een neefje van de SRP637K1. Een van de weinige Seiko’s met een naam op de wijzerplaat. Met goede reden overigens…

De MarineMaster is duikhorloge zoals maar weinig fabrikanten die maken. Maar vooral een duikhorloge zoals eigenlijk alleen Seiko ze kan maken. Dik, solide en zonder enige vorm van opsmuk. Hij is rond en heeft een dikke bezel met de karakteristieke shroud. Dit laatste om te voorkomen dat de bezel onbedoeld beweegt. Onder water kan dit immers letterlijk het verschil tussen leven en dood zijn.

Design

Een Tuna Can! De SBBN017 is heel erg anders dan ‘die andere Marinemaster’. Hij lijkt qua design tussen de ‘Baby Tuna‘ en de ‘Mac dady Tuna‘ in te zitten. Prima plek om te zitten. In, tenminste, één opzicht lijkt hij bijzonder veel op de SBDX001, hij voelt ongelofelijk solide. Als een serieus instrument.

Het is absoluut geen kleine jongen. Integendeel, we hebben het over een fikse 48 millimeter in diameter. Moet je kunnen hebben. Of überhaupt fijn vinden. Het hoort er een beetje bij, een paar millimeters komen sowieso voor de rekening van de shroud. Hij had eigenlijk niet heel veel kleiner kunnen zijn. Hij is opvallend rond, door de fikse shroud zie je niet of nauwelijks lugs. Opvallend maar je moet er van houden…

De SBBN017 wordt geleverd met een siliconen strap. Comfortabel, zacht en voorzien van de karakteristieke ribbels voor net dat beetje extra rek. De buckle is mooi solide, niets op aan te merken eigenlijk.

De wijzerplaat is behoorlijk vol maar niet bepaald druk. Merknaam, drie regels tekst en een raampje voor de datum en dag. Dat laatste bevindt zich overigens op de drie uur. De lay-out van de wijzerplaat is behoorlijk klassiek, zoals het hoort zou je bijna zeggen. Het is een traditionele duiker, die ‘horen’ eigenlijk zo te zijn. Op twaalf uur vinden we een driehoek, lekker overzichtelijk. Ook het onderscheid tussen de wijzer voor de uren en die voor de minuten is meer dan duidelijk. De kroon bevindt zich op vier uur. Hier vind je trouwens een knap logo terug. Dat is op z’n zachts gezegd opvallend gezien je dat op de twee keer duurdere SBDX001 niet hebt. Schijnt iets met traditie te zijn. De lume is, zoals we van Seiko gewend zijn, magistraal.

Mooi is detail is de gigantische dome in het glas. Hardlex om precies te zijn. Hardlex is Seiko’s eigen alternatief voor saffierglas. Het splintert niet zoals saffier dat kan dien maar krast aan de andere kant aanzienlijk sneller.

Trouwens, een nato strap staat hem opvallend goed…

Uuwerk

We halen vaak onze neus op voor horloges met een batterij of Quartz uurwerk. Liever geen Quartz voor ons. Aan de andere kant, not all Quartz are created equal. In de SBBN017 zit, net als in de originele Tuna, een high torque 7C46 uurwerk. Om te beginnen, Seiko is eigenlijk de vader van Quartz en hielp zo een groot deel van de Zwitserse industrie om zeep. 7C46 is een incarnatie die speciaal ontwikkeld is voor professionele duikers. De japanners gingen voor een kwalitatief superieur uurwerk dat het tenminste 5 jaar vol zou houden op een enkele batterij. In het 7C46 uurwerk zitten zogenaamde ‘dual-rate trimmers’. Hierdoor is hij extreem nauwkeurig.

tuna7c46movt7jewels

Bijzonder gaaf detail, als de batterij aan het einde van zijn latijn is tikt de secondewijzer dertig keer in het uur maar maakt hij twee keer zo grote stappen. Soort analogie indicatie dus. Nog een mooi detail, die Quartz uurwerk is volledig ‘in-house’ gezien Seiko zelfs de kristallen in het mechanisme zelf ‘kweekt’.

Overall

De Seiko SBBN017 Marinemaster kost je ongeveer 1200 piek. In dat segment zijn bijzonder veel alternatieven te vinden. Ook als je in het specifiek op zoek bent naar een knap duikhorloge. Voor 1200 piek kun je onder andere terecht bij Oris, Longines, Aquadive en Christopher Ward. En dat is nog maar een kleine greep uit de mogelijkheden. Punt is, de Seiko SBBN017 Marinemaster zich maar lastig laat vergelijken met deze alternatieven. Het is absoluut geen allemansvriend. Dit is je horloge als je gaat voor compromisloze kwaliteit, uniek maar misschien minder toegankelijk design, de historie van Seiko’s duikhorloges en een bijzonder Quartz uurwerk. Doen de kristallen je niets en zie je liever een zacht zwiepende secondewijzer dan heb je alternatieven genoeg.