Review: Baume & Mercier Clifton Chronograph

We mochten ons een weekje vergapen aan de Baume & Mercier Clifton Chronograph. De eerste paar dagen waren wat onwennig, de rest van de tijd hebben we genoten. Hier lees je onze bevindingen…

Stel, je loopt over straat en je vraagt een willekeurig iemand naar een beroemd Zwitsers horlogemerk. Je krijgt dan waarschijnlijk een lijstje met usual suspects. Rolex, Omega en misschien zelfs Alpina. De kans dat iemand Baume & Mercier noemt is kleiner. Op zich best vreemd, zeker gezien Baume & Mercier het op 6 na oudste Zwitserse horlogemerk is. Ze maken horloges sinds 1830 en gelukkig doen ze dat nog steeds.

Subtiel maar rijk aan details

Het ontwerp van het horloge is gebaseerd op de ontwerp taal die Baume & Mercier in de jaren ’50 hanteerde. Opvallend genoeg ziet de Clifton er fris uit. In andere woorden, niet retro. Gelukkig maar, retro is voor treurige Volkswagens en hippe stofzuigers. Het ontwerp van de clifton doet denken aan een interpretatie van ‘de fifties’. Niet aan een remake. De Clifton is dan ook niet gebaseerd op een specifiek model zoals de Tudor Black Bay dat wel is.

Er zijn weinig dingen begeerlijker dan een mechanische chronograaf. Ze hebben meestal echter één groot nadel, de wijzerplaten van deze technische hoogstandjes zijn over het algemeen nogal druk. Kan eigenlijk ook niet anders. Het lijkt een logisch gevolg van het herbergen drie kleine wijzerplaten, zes wijzers en in sommige gevallen ook nog een datum/dag indicatie. Dat het wel degelijk anders kan bewijst de Clifton. De wijzerplaat heeft heeft een zachte satijnen finish (met zachte sunburst) en ondanks het feit dat het kleurverschil tussen de wijzerplaat en de kleinere registers wijzerplaten minimaal is zijn ze gemakkelijk te onderscheiden. Op de wijzerplaat vinden we slechts vier cijfers. Op de twee, vier, acht en tien. In een opvallend modern (sans serif) lettertype. Daar tussenin, waar geen chronograaf register is geplaatst, vinden we een soort traanvormige markering. De cijfers en markeringen zijn (natuurlijk) opgelegd en niet geprint. Op drie uur vinden we de dag en datum met daaronder het logo. Het geheel is rustig en toch rijk aan details. Oh, een een tachymeter behoort overigens niet tot die details. Enerzijds jammer, anderzijds hebben wij ook geen idee wat een geschikte plaats voor die schaal zou kunnen zijn…

De uur- en minutenwijzer verdienen een klein stukje voor zichzelf. In een vluchtige blik zie je waarschijnlijk niets bijzonders. Kijk je beter dan zie je dat deze rakkers uit twee helften bestaan. In ieder licht zijn ze anders.

De Clifton Chronograaf is maar liefst 43mm groot. Best fiks, al geef je hem dat niet. Hij draagt aanzienlijk kleiner. Netter zo je wilt. Het is op zich een opvallende keuze, zeker gezien het tijdperk van de grotere (hele grote) kasten al weer een paar jaar achter ons ligt. Maar zoals we zeiden, hij voelt kleiner. Bescheiden zelfs.

De kast, groot of niet, is prachtig afgewerkt. We zien een lijnenspel dat hem een beetje sportief maakt. De afwisseling tussen de geborstelde en gepolijste oppervlakken maakt de simpele constructie van de kast vloeiend. De pushers waarmee je de chronograaf bedient hebben ongeveer dezelfde vorm als Baume & Mercier’s chronografen uit de jaren 50. Geborsteld aan de bovenzijde en gepolijst rondom. De kroon is volledige gepolijst en is voorzien van keurige kartels, niet te uitgesproken. Aan de onderzijde van de kast vinden we een geschroefde caseback voorzien van een saffierglas zodat je de mechaniek kunt zien.

De Clifton die wij tot onze beschikking hadden, de 10211, is voorzien van een zwarte alligator strap. Deze is mooi zacht en de deployment clasp is meer dan keurig. De manier waarop de strap bevestigd is aan de case toont obsessief Baume & Mercier (of elk beter horlogemerk) omgaat met details. Je vindt hier geen rechte springbars, de strap sluit vrijwel naadloos aan bij de kast.

Overall, wat het design van de Clifton Chronograaf betreft, the devil is in the details. Geen van de onderdelen van de Clifton onderscheidt zich meer dan de andere, het is een geheel. En als je goed kijkt zie je prachtige details.

Chique werkpaard

Untitled-1De Clifton draait op een ETA Valjoux 7750 automatische mechaniek. Dit uurwerk draait op 25 stenen en houdt het 42 uur vol. Het uurwerk is keurig gedecoreerd en prachtig om te zien. Klein minpuntje, de rotor is groot en zelfs een beetje saai. Misschien dat het niet eens opgevallen zou zijn als de rest van het uurwerk niet zo tot de verbeelding zou spreken. Wat dit misschien extra storend maakt is het feit dat er in het broertje van de Clifton, de Capeland, wel een prachtige rotor zit. Jammer. De 7750 in de Clifton kun je misschien het beste zien als een trouw werkpaard dat voor de gelegenheid naar dezelfde kapper is gegaan als zijn zusje dat dressuur doet. Hij ziet er goed uit, laat je niet in de steek en is goedkoper dan een ‘in-house movement’.

Het allermooiste aan de Valjoux 7750 is dat de wijzer op het minutenregister ‘tikt’. Dan klinkt een beetje vreemd gezien we normaliter het ‘slepen’ van een mooi uurwerk kunnen waarderen maar dit ligt anders. Kijk, met een chronograaf met je tijd. Seconden, minuten en uren. Dus als je de tijd meet hoort je seconde wijzer na 30 seconden op de zes te staan en wijzer op het minuten register op nul. In mindere chronografen lopen deze wijzers vaak synchroon, wat impliceert dat je horloge een halve minuut en 30 seconden weergeeft. Geen gigantisch probleem natuurlijk, maar het klopt niet. De wijzer op het minutenregister van de Clifton geeft een kleine tik als de secondenwijzer de twaalf voorbij gaat. Magistraal.

Overall,

Het is lastig om de Clifton 101211 in een hokje te plaatsen. Hij is eigenlijk iets te groot voor een gekleed horloge maar schikt zich prima onder een manchet. Hij heeft iets sportiefs maar als je iets gaat doen dat heftiger is dan golfen kun je hem beter thuis laten. De Clifton is een perfect horloge voor de doordeweekse dag. Op de kantoor en in de kroeg. Hij schikt zich bovendien gemakkelijk naar vrijwel elke outfit.

Het hoge woord moest er maar eens uit, de 101211 Clifton Chronograaf kost je 3500 piek. Dat is een hoop geld maar eigenlijk minder dan je in de meeste gevallen moet betalen voor een stukje Zwitserse precisie van die kaliber. Je weet wat ze zeggen toch, als er in de wereld van horloges iets relatief is dan is het wel de prijs.