Koop een Nato Strap, krijg een nieuw horloge

Het is verbazingwekkend wat een nieuw bandje kan doen voor het uiterlijk van je horloge. Soms lijkt het wel een compleet nieuwe klok. Best aantrekkelijk toch? Een nieuwe look voor de prijs van een paar biertjes. Tenminste, je kunt het natuurlijk zo gek maken als je wilt. Wij zijn zelf behoorlijk fan van nato straps. Maar dat is natuurlijk logisch…

Eigenlijk is een nato strap zo ongeveer het simpelste horloge bandje dat je maar kunt verzinnen. Een nylon bandje met een gesp. Toch gebruiken ‘s werelds groots bazen een nato op hun horloge.

Nato straps werden in eerste instantie gemaakt voor militairen. Nato Straps worden gemaakt sinds 1964. De naam van de straps heeft niets te maken met de organisatie waar je nu aan denkt. Nato komt van NATO Stocking Number (NSN). Suffe en weinig tot de verbeelding sprekende opslag terminologie. De eigenlijke naam van het ontwerp is G10. Ook niet heel spannend natuurlijk. Vandaar dat de naam Nato al snel zijn intrede deed.

Het was 1973 tot de Nato Strap de status British Ministry of Defence Standard verwierf (DefStan). Als je toentertijd als soldaat er eentje wilde hebben dan vulde je formulier G1098 in en ging je naar je lokale supply store. Je kreeg hem dan gratis mee.

Een Nato Strap is eigenlijk altijd hetzelfde…

De eisen waaraan een Nato Strap aan moest voldoen waren redelijk strikt. MoD-issued G10 straps moesten van nylon zijn, “Admiralty Grey” van kleur zijn en waren 20 mm breed. De gesp en houders moesten van ‘chrome plated’ brons zijn. Gezien het ding voor het leger was ontwikkeld moest hij vooral functioneel en fail-safe zijn. De strap bestond (bestaat) uit een enkele reep nylon waarvan ongeveer een kwart terug gevouwen werd. Waar het eerste gedeelte door de springbars van het horloge wordt gevlochten gaat deze vouw onder het horloge door. Met een houder wordt dit omgevouwen deel weer bevestigd aan het langere gedeelte. Dit zorgt voor een dubbele bevestiging en beperkt de bewegingsvrijheid van het horloge om je pols. Lekker stevig dus. Last but not least. In tegenstelling tot een stalen armband heeft een Nato houvast aan elk van de springbars van je horloge. Dus mocht er eentje breken dan zit je horloge nog steeds vast aan de andere. De kans op verliezen wordt dus gehalveerd. De Nato Strap was zo ingeburgerd in het (Britse) leger dat ze Rolex vroegen om de spingbars van de zogenaamde Rolex MilSub vast te lassen. Er ging toch geen stalen band omheen en zo was hij nog steviger.

Sinds de introductie in 1964 is het ding vrijwel niet veranderd. In 1978 nam het bedrijf Phoenix de productie van de Nato Strap over. Onder hun bezielende leiding kreeg de Nato Strap wat meer kleur. Regimenten konden hun eigen kleuren en/of strepen aanvragen.

James Bond droeg een Nato Strap

Zo ontstonden er verschillende patronen. De een wat bekender dan de andere. Er was één patroon dat wereldfaam verwierf. Het groen en zwart (of bizar donker blauw) met rode accenten van niemand minder dan James Bond. Sean Connery droeg dit patroon om zijn Rolex Submariner ‘Big Crown’. Het ding paste overigens voor geen meter. De Rolex had 20mm nodig en James droeg 18mm. Dat was natuurlijk niet voor niets. Zijn oude strijdmakkers droegen waarschijnlijk een simpel horloge maar James had waarschijnlijk een upgrade voor zichzelf geregeld sinds zijn aanstelling bij MI6. Toch mooi dat hij een beetje nostalgisch aangelegd blijkt te zijn.

 

Ondanks de inspanningen van Bond zou het nog jaren duren voordat de Nato Strap een beetje ‘street red’ zou verwerven. De doorsnee Nato werd niet luxe genoeg bevonden om een mooi horloge te sieren. Dat is behoorlijk veranderd. Blanpain voorziet de meeste edities van hun prijzige 50 Fathoms Bathyscaphe standaard van een Nato Strap. Toegegeven, niet eentje van een tientje maar het gaat om het idee. Ze zijn overigens niet de enige. Tudor, Hamilton en Bremont geven je vaak een mooie Nato Strap cadeau bij aanschaf van een horloge.

Waar koop je het beste een Nato Strap?

Je hoeft geen dure klok te kopen om een Nato Strap te bemachtigen. Er is een grote diversiteit aan webshops die je maar al te graag van een nieuw bandje voorzien. Vooral duikhorloges staan ze goed. Waar kun je het beste terecht? Vraag jezelf af wat je wilt. We hebben een paar mogelijkheden voor je op een rijtje gezet. Ons favoriete horloge blog, Hodinkee, maakt knappe Nato Straps. Van traditioneel tot exemplaren van chique Italiaans leer. Ook zijn we groot fan van de straps van Bulang & Sons, beetje aan de prijs maar wel fancy. Mocht je van het iets ruigere werk houden dan kunnen we je WatchGecko aan raden. Je koopt hier zogenaamde Zulu straps. Nato Straps die een steroïden kuurtje achter de rug hebben. Voor de betere prijzen ga je naar Cheapest Nato Straps. Hier scoor je al een bandje voor 9 piek. Dikke prima.